donderdag 9 februari 2017

8 Decemberproces weer, voor onbepaalde tijd, uitgesteld

Hoger beroep door OM op 1 februari ingesteld frustreert weer het zich lang voortslepende proces - Krijgsraad niet over hoger beroep geïnformeerd en wil weten of het op tijd is ingesteld

Hoofdverdachte Bouterse is er weer in geslaagd het proces te traineren


De Surinaamse Krijgsraad heeft vanochtend, donderdag 9 februari 2017, besloten het proces over de  Decembermoorden 1982 toch weer uit te stellen. Het proces is uitgesteld tot een nog nader te bepalen datum, omdat het Openbaar Ministerie (OM) hoger beroep heeft aangetekend tegen het besluit van de Krijgsraad om door te gaan met het proces. Dit meldt De Telegraaf op haar website.

De planning was dat vandaag het requisitoir gehouden zou worden, met daarin de eis voor een straf of vrijspraak.

Hoewel deze gang van zaken teleurstellend is voor de nabestaanden van de slachtoffers, hielden velen toch rekening met de mogelijkheid dat de advocaten van Desi Bouterse een poging zouden doen het proces te vertragen of te stoppen.

Op 30 januari gaf de president van de Krijgsraad het OM ook al de gelegenheid zijn requisitoir te houden, maar de aanklager vroeg toen uitstel.

De Ware Tijd bericht, dat het OM op 1 februari hoger beroep zou hebben aangetekend tegen de voortzetting van het proces. Maar, de president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, zei hiervan geen beschikking te hebben ontvangen. Zij heeft alsnog om overlegging van de beschikking gevraagd en daarom de rechtszaak verdaagd naar een nog te bepalen datum.

De Krijgsraad wil weten of het hoger beroep van het OM tijdig is ingediend en heeft ervoor gekozen het OM op haar woord te geloven.

Advocaat Hugo Essed, die de nabestaanden vertegenwoordigd, verwacht dat het Hof snel zal beslissen.

0 comments:

Een reactie plaatsen