vrijdag 10 februari 2017

AdeKUS opent 16 februari het Confucius Instituut

Mijlpaal in de 40-jarige samenwerking tussen Suriname en China


De Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) opent donderdag 16 februari de deuren van een Confucius Instituut, CI. De totstandkoming van dit instituut kan gezien worden als een mijlpaal in de 40-jarige samenwerking tussen Suriname en China. De ceremoniële opening, die gepaard gaat met een culturele manifestatie, vindt plaats op het terrein van het IGSR (Institute for Graduate Studies and Research).

Op 17 februari wordt een symposium gehouden met als thema Bridging Between Surinamese and Chinese Culture.

Voorafgaand aan de officiële opening van het Confucius Instituut hebben de AdeKUS en de Volksrepubliek China op 1 maart 2016 een Memorandum of Understanding getekend voor het opzetten van een Confucius Instituut. Met de opening op 16 februari wordt invulling gegeven aan deze overeenkomst.

Het CI hoofdkantoor in de Volksrepubliek China, Hanban, had de Sci-Tech-universiteit in Hangzhou (Zhejiang) aangetrokken om het instituut in Paramaribo op te zetten.

Confucius Instituten zijn academische instituten over de hele wereld die als doel hebben de taal en cultuur van Volksrepubliek China aan de man te brengen. Deze instituten worden beheerd door de Chinese staat in samenwerking met lokale universiteiten buiten China. Men kan op een Confucius Instituut Standaardmandarijn in het vereenvoudigd Chinees leren en met de cultuur van het hedendaagse China kennismaken.
Wereldwijd zijn er zo'n 340 Confucius Instituten. Nederland heeft er twee, één verbonden aan de Rijksuniversiteit Leiden één aan de Rijksuniversiteit Groningen.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws/CI Hanban)

0 comments:

Een reactie plaatsen