donderdag 9 februari 2017

Advocaat Spong: 'Uitstel 8 decemberproces leidt niet tot afstel'

'Uitstel is een ontgoocheling voor de nabestaanden'

'Uiteindelijk zal het hoger beroep bij het Hof van Justitie niet-ontvankelijk worden verklaard'


Strafpleiter Gerard Spong noemt het uitstel van het proces over de 8 decembermoorden 1982 'een ontgoocheling voor de nabestaanden'. Toch zegt Spong, als kenner van het Surinaams recht, vandaag, donderdag 9 februari 2017, in De Telegraaf, dat het uitstel niet zal leiden tot afstel. 

'Ik kan me voorstellen dat de Krijgsraad op puur juridische gronden niet anders kon besluiten, ook om elke twijfel weg te nemen en het netjes te spelen. Maar, uiteindelijk zal dit beroep bij het Hof van Justitie niet-ontvankelijk worden verklaard', aldus Spong, die zich jarenlang heeft ingezet voor de vervolging van Desi Bouterse en andere betrokkenen bij de 8 decembermoorden.

Hij hekelt wel de 'vrij stiekeme wijze' waarop het beroep is ingesteld. 'Dat is buitengewoon onzorgvuldig tegenover de buitenwacht.' Die wijze van handelen weerspiegelt volgens Spong 'de angst van Bouterse om veroordeeld te worden. Hij knijpt ’m natuurlijk'.

De advocaat verloor enkele vrienden en collega’s bij de moord op vijftien politieke tegenstanders van Bouterse op 8 december 1982.

0 comments:

Een reactie plaatsen