dinsdag 7 februari 2017

Amazonegebied met drones en smartphones beschermen tegen ontbossing

Satellieten, drones en smartphones gaan strijd aan tegen kettingzagen en bulldozers in regenwoud


Kunnen satellieten, drones en smartphones op tegen kettingzagen en bulldozers? De inheemse bevolking van het Amazonegebied en een internationale coalitie van non-gouvernementele organisaties denken van wel. Ze gaan 10 miljoen hectare tropisch regenwoud beschermen tegen houtkappers en andere plunderaars van natuurlijke rijkdommen, zo schrijft Ben van Raaij in de Volkskrant van maandag 6 februari 2017 (Bron foto: inhabitat.com).

Met moderne technologie willen ze de aantasting van het bos documenteren en voor de rechter brengen.

Ontbossing is een wereldwijd probleem. Tussen 2000 en 2013 is meer dan 8 procent van de nog intacte bosgebieden verwoest. Met een snelheid van 20.000 hectare per dag, een gebied zo groot als Amsterdam. Mede vanwege die urgentie krijgt het anti-ontbossingsproject 'Alle ogen op de Amazone' van ontwikkelingsorganisatie Hivos en milieuorganisatie Greenpeace 14,8 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij, zo werd maandag op het GoedGeldGala in Amsterdam bekendgemaakt. 


Kern van het plan is de kennis en inzet van inheemse gemeenschappen te combineren met de mogelijkheden van de moderne technologie. Zorgen dat lokale mensen met satellietdata, drones en smartphones hun eigen bos in de gaten houden en bewijzen van ontbossing verzamelen om overheden en rechters tot actie te dwingen. Dat moet leiden tot een 'fijnmazig net van samenwerkende bosbeschermers' die milieucriminelen die tot nu toe meestal ongemoeid worden gelaten kunnen opsporen, ontmaskeren en vervolgen.

De initiatiefnemers kozen voor het westelijk Amazonegebied in Brazilië, Peru en Ecuador, omdat dit gebied nog veel intact regenwoud heeft dat echter van alle kanten worden bedreigd door houtkap, illegale goudmijnen, olie- en gaswinning en stuwdamprojecten.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Ter extra informatie (en lees dit artikel van Conservation International Suriname over de inzet van drones ter bescherming van het regenwoud van Suriname):

0 comments:

Een reactie plaatsen