dinsdag 14 februari 2017

Bond van Leraren en Staat terug naar de rechtszaal

BvL wil dat 73% van loon alle ambtenaren aan onderwijsgevenden wordt verstrekt

Raadsadviseurs niet te spreken over rol bondsvoorzitter Valies die andere agenda zou hebben...


De Staat en de Bond van Leraren (BvL) zullen donderdag weer voor de Kort Gedingrechter moeten verschijnen. Het is niet gelukt om binnen het door de bonden gestelde ultimatum, dat gisteren afliep,   overeenstemming te bereiken. De raadsadviseurs Jules Wijdenbosch, Eddy Jozefzoon en Errol Alibux zeiden gisteravond tijdens een persconferentie, dat het de schuld is van BvL-voorzitter Wilgo Valies die een andere agenda zou hebben. 

Volgens een voorstel van de BvL zou de Staat 73% van het loon dat uitbetaald wordt aan alle ambtenaren, aan leerkrachten moeten geven. Dit kan volgens de raadsadviseurs absoluut niet. Zij vinden dat Valies geen overeenstemming wil bereiken, zo schrijft Starnieuws vanochtend, dinsdag 14 februari 2017/

Eddy Jozefzoon vindt, dat wanneer de Bond van Leraren en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) onderwijsgevenden oproepen voor morgenochtend acht uur voor een vergadering, dit betekent dat het onderwijs weer platgelegd wordt. 'Dit kan niet worden geaccepteerd. Daarom zal het voorstel aan de regering gedaan worden om leerkrachten die staken niet uit te betalen. Dit is niet eerlijk tegenover onderwijsgevenden die wel lesgeven.'

Het is de vraag of de raadadviseurs mogen overgaan tot chantage/dreigementen door de regering voor te stellen om een salarissen uit te betalen aan stakende onderwijsgevenden. Immers, iedereen heeft het recht om over te gaan tot staking en de adviseurs tarten met hun voorstel aan de regering dat grondwettelijk stakingsrecht. Het zou een reden voor Valies kunnen gaan om weer naar de rechter te stappen.

De raadsadviseurs vinden dat alle mogelijkheden bekeken zijn om in goed overleg tot een oplossing te komen over het herwaarderingsprogramma. Telkens als er gedacht werd, dat er een oplossing was, kwam Valies terug op wat afgesproken was, zeiden de drie regeringsadviseurs.

De uitvoering van het herwaarderingsprogramma zal voor alle onderwijsgevenden gelden, ook al gaat de BvL er niet akkoord mee. Het voorstel dat gedaan wordt aan de regering, geldt voor het gehele onderwijs.


Jozefzoon illustreerde, dat zondag partijen uit elkaar zijn gegaan met een goed gevoel. Er is volgens hem aangetoond dat geen enkele leerkracht achteruit zal gaan in salaris bij de uitvoering van het herwaarderingsprogramma. De BvL vindt echter dat dit wel het geval is. Nadat dit verduidelijkt was, leek het erop dat het overleg geslaagd was. Jozefzoon zei ,dat Valies hem 's middags een app stuurde waarin hij liet weten weer terug te komen op wat al besproken is. Hij wilde uiteindelijk voor alle leerkrachten nog meer loon.

De raadsadviseurs vinden dat de BvL de toekomst van de scholieren op het spel zet. Daarom wordt aan de regering geadviseerd om het principe van no work no pay toe te passen.

Volgens Jozefzoon wil Valies de minst bevoegde leerkracht Srd 4.000 per maand laten verdienen. Dit is niet mogelijk, want ook ambtenaren, verpleegkundigen, artsen en anderen zijn nodig. De regering kan niet alleen denken aan leerkrachten en niet aan anderen.

De voorstellen die Valies gedaan heeft, zijn niet aanvaardbaar voor de minister van Financiën. Dit zou betekenen dat 73% van het salaris dat de regering uitbetaalt naar onderwijs zou gaan. Wijdenbosch merkte op, dat dit het juiste moment is om de samenleving te informeren. Eerder kon dat niet, omdat op voorstel van de rechter partijen met elkaar in overleg waren.

Nu zal de rechter een uitspraak moeten doen in het Kort Geding dat de regering aanhangig heeft gemaakt tegen de BvL.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

0 comments:

Een reactie plaatsen