zaterdag 11 februari 2017

Borstbeeld op J.A. Pengelluchthaven onthuld van Ronald Elwin Kappel

Kappel is de grondlegger van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) 


Een borstbeeld van de grondlegger van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), Ronald Elwin Kappel, is gisteren op de Johan Adolf Pengelluchthaven onthuld (zie foto - Bron: Jason Leysner/de Ware Tijd). Het bedrijf heeft besloten om hem op deze manier te vereeuwigen in verband met de 55e verjaardag van de staatsonderneming. Dit berichten vandaag, zaterdag 11 februari 2017, onder andere de Ware Tijd en Starnieuws.

'Hij heeft aan de wieg gestaan, niet alleen van de SLM, maar van de hele luchtvaartsector in Suriname, inclusief reisagenten. Hij zou trots zijn om te zien wat wij tot nu toe hebben opgebouwd bij de SLM en de totale luchtvaartbranche', zei SLM-directeur Robbi Lachmising. 'In Suriname doen wij te weinig om goede en eerlijke ondernemers te eren op een dergelijke manier. We richten standbeelden hooguit op voor politici.'

Broer Roy en zus Yolanda Kappel waren bij de onthulling aanwezig. 'Wij vinden het jammer, dat onze ouders en twee van onze andere broers dit niet kunnen ervaren, omdat zij ons voor zijn gegaan. Maar, wij zijn trots om te weten dat onze broer een bijzondere bijdrage heeft weten te leveren aan de ontwikkeling van de SLM en de luchtvaartindustrie in Suriname', zei Yolanda namens de familie.

'Toen wij jong en nog aan het studeren waren, vertelde hij mij over zijn droom om een luchtvaartmaatschappij in Suriname op te zetten. We moedigden elkaar aan om door te gaan met studeren. Hij heeft de groei van de SLM zelf niet meegemaakt, maar ik ben ontzettend trots op deze erkenning van de droom die hij zoveel jaren terug met mij deelde', aldus broer Roy Kappel.

Ronald Elwin Kappel, ook bekend als ‘Rudy’ of ‘Sonny’, droomde van een eigen Surinaamse vliegmaatschappij in de vijftiger jaren. Hij legde samen met anderen de basis, maar kwam drie jaar voor de officiële oprichting van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) om bij een vliegtuigongeluk, in 1959, te Palumeu. Hij was als co-piloot materiaal aan het leveren voor Operation Grasshopper, een groots geologisch programma om alle natuurlijke hulpbronnen van het land in kaart te brengen. Een van de motoren had problemen in dichte mist. Het toestel vloog tegen een heuvel. De piloot en Kappel zijn beiden omgekomen.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Delpher Kranten)

0 comments:

Een reactie plaatsen