maandag 6 februari 2017

Braziliaanse president Michel Temer stuurt legereenheden naar Espirito Santo

Politie legt werk neer, waardoor criminelen hun kans schoon zien


De Braziliaanse president Michel Temer heeft vandaag, maandag 6 februari 2017, legereenheden (zie foto - Bron: Jornal O Globo) naar de kleine staat Espirito Santo ten noorden van Rio de Janeiro gestuurd om een eind te maken aan de chaos. Die was ontstaan doordat de politie vrijdag het werk neerlegde om haar salariseisen kracht bij te zetten. De regionale overheid zegt dat door de aanhoudende crisis salarisverhogingen onmogelijk zijn. Er is geen geld. Dit bericht vandaag onder andere De Telegraaf.

Het gevolg was onder meer de staking van beveiligers en misdaadbestrijders. Criminelen zagen onmiddellijk de kans schoon ongehinderd hun slag te slaan. Vooral in en rond de hoofdstad Vitoria, waar in totaal zo'n twee miljoen mensen wonen, tierden diefstal en geweld welig.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)
Volgens lokale media zijn er in een paar dagen tijd vijftig moorden gepleegd, veel meer dan gebruikelijk. Een regeringswoordvoerder kon dat aantal niet bevestigen.


Scholen in het gebied hielden vandaag hun deuren dicht, evenals algemene ziekenhuizen en openbare gebouwen.

De politiecommandant is op non-actief gesteld en de overheid wil pas praten als de agenten weer aan de slag zijn gegaan. 'We kunnen absoluut niet accepteren dat de dienst die de publieke veiligheid moet garanderen de bevolking in de steek laat', zei gouverneur César Colnago.

Hij was blij met de hulp van Temer, die tweehonderd militairen de opdracht heeft gegeven de politietaken over te nemen en de rechtsorde te herstellen. Ze beginnen morgen. De Braziliaanse president zette onlangs het leger ook al in om het oproer in een aantal gevangenissen de kop in te drukken.


0 comments:

Een reactie plaatsen