woensdag 15 februari 2017

BuZa-minister Pollack-Beighle naar 28e CARICOM-top in Georgetown, Guyana

Bewindsvrouwe benut vergadering om met Trinidad & Tobago te praten over import Surinaamse producten


Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (BuZa - zie foto - Bron: BuZa) reist vandaag, woensdag 15 februari 2017, af naar de 28e CARICOM-top in de Guyanese hoofdstad Georgetown op 16 en 17 februari. Staatshoofden- en Regeringsleiders vergadering. De vergadering wordt voorgezeten door de Guyanese president David Granger, die nu voorzitter is van de CARICOM, zo meldt BuZa vandaag in een persbericht. 

Het is van belang dat Suriname deelneemt aan deze vergadering, niet alleen vanwege het feit dat Suriname lid is van deze regionale organisatie, maar het is van uiterst belang dat Suriname haar stem laat horen. Verder spelen enkele zaken die voor ons land erg belangrijk zijn, waaronder de markt-toegang van producten vanuit Suriname naar de overige lidstaten van CARICOM.


Voorts zal de minister in de marge diverse bilaterale gesprekken voeren met collega’s van onder andere Trinindad & Tobago. Met de Trinidadiaanse collega zal gesproken worden over de toegang van Surinaamse producten op de Trinidadiaanse markt, vervolgens zal ook gesproken worden met de Guyanese ambtgenoot over de samenwerkingsrelatie.

Met het CARICOM Secretariaat zal de minister praten over trainingen en capaciteitsopbouw ten behoeve van overheidsdienaren. Daarnaast zijn er enkele vraagstukken op de agenda geplaatst die cruciaal zijn voor ons land. Deze vraagstukken hebben betrekking op het toerisme in de regio, de toekomst van de Cotonou-overeenkomst met ACP-groep (Afrikaanse-, Caribische- en Pacifische landen) en de status van de CARICOM Single Market & Economy.

Alhoewel het de eerste dienstreis is van de bewindsvrouwe, is deze vergadering van de CARICOM geen onbekend terrein voor de minister. De huidige minister heeft een wezenlijke bijdrage geleverd toen Suriname als gastland optrad van de Staatshoofden-vergadering van de CARICOM in 2011. Verder heeft zij in de functie als hoofd van de afdeling CARICOM zeer veel ondersteuning gegeven aan de inspanningen van de president Desi Bouterse voortvloeiende uit diens voorzitterschap in 2011.
De minister heeft jaren gewerkt op het CARICOM Secretariaat en is nog meer vertrouwd geraakt met vraagstukken waarmede deze regionale organisatie te kampen heeft.

0 comments:

Een reactie plaatsen