woensdag 15 februari 2017

Colombia streeft naar het ruimen van alle landmijnen voor 2021

Regering en FARC werken samen aan ruiming van door rebellen duizenden eigengemaakte landmijnen


In 2015 kwamen de regering van Colombia en de FARC-rebellen tijdens de op Cuba gevoerde vredesonderhandelingen overeen om samen te werken aan de verwijdering van landmijnen. Colombia, een van de landen in de wereld met de meeste landmijnen, streeft ernaar om in 2021 alle landmijnen en andere explosieven te hebben verwijderd, aldus een top regeringsfunctionaris.

De Colombiaanse linkse guerrillabeweging FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) heeft tijdens haar vijf decennia lang durende oorlog tegen de regering duizenden landmijnen in het land geplaatst. aldus bericht de Thomson Reuters Foundation vandaag, woensdag 15 februari 2017.

'Veertig procent van de gebieden die de afgelopen 25 jaar zijn bedekt met landmijnen worden nu schoon gemaakt om het doel van een Colombia vrij van anti-personeel landmijnen in 2021 te halen (zie foto - Bron: The Science Monitor/Fredy Builes/Reuters)', zei Rafael Pardo namens de regering van Colombia maandag tegen lokale media.

Na Afghanistan heeft Colombia het hoogste aantal door landmijnen veroorzaakte slachtoffers, met meer dan 11.500 mensen gedood of gewond geraakt door de mijnen sinds 1990, zo laten cijfers van de regering zien.De FARC-rebellen legden de eigen gemaakte mijnen vooral in landelijke gebieden, waarbij gebruik werd gemaakt van lege flessen rum, lege blikken koffie en tonijn en kunststofbuizen gevuld met zwavelzuur.

In 2015 kwamen de regering en de FARC tijdens de vredesbesprekingen op Cuba overeen samen te werken aan de verwijdering van de landmijnen. De regering hoopt dat zo'n 1.000 oud-FARC strijders meehelpen met het identificeren en ruimen van de mijnen, aldus Pardo.

Nu de FARC - na het vredesakkoord met de regering - uit zijn voormalige strijdgebieden vertrekt, is het veiliger voor militaire 'ontmijning' teams van de regering, tezamen met lokale en internationale teams, om in die door de FARC verlaten gebieden te kunnen werken.

De president van Colombia, Juan Manuel Santos, heeft gezegd dat het ruimen van landmijnen een uitdaging van importantie voor het land is nu het oprijst uit tientallen jaren van oorlog en het cruciaal is voor ontwikkeling van de landelijke gebieden.

Deskundigen zeggen, dat Colombia's bergachtig gebied en het regenwoud het ruimen van mijnen bemoeilijken en dat het zeker tien jaar zal duren voordat het land ontdaan is van de landmijnen.

Internationale donoren, waaronder de VS en Noorwegen, hebben tot nu toe bijna 112 miljoen dollar bijgedragen aan het ruimen van landmijnen in Colombia.

(Red. De Surinaamse Krant/Thomson Reuters Foundation)

0 comments:

Een reactie plaatsen