woensdag 8 februari 2017

Color run is schadelijk voor de gezondheid

Kleurenpoeders over mensen gooien bij evenementen kan leiden tot irritaties ogen en huid

Ook in Suriname is men bekend met het gooien van gekleurde poeders tijdens Holi Phagwa


Het is slecht voor de gezondheid om kleurenpoeders over mensen te gooien bij evenementen, de zogeheten color runs. Het kan leiden tot klachten aan je luchtwegen en irritaties van ogen en huid. Mensen die rennen bij een color run, ademen veel kleine stofdeeltjes in, zo bericht de NOS vandaag, woensdag 8 februari, in reactie op een door het RIVM uitgebracht rapport.

Het RIVM raadt het gebruik van kleurenpoeders tijdens evenementen 'vanuit gezondheidskundig oogpunt' af. Tienduizenden mensen doen jaarlijks mee aan evenementen zoals The Color Run, waarbij kleurpoeders over hardlopende deelnemers worden gegooid. Maar dat is niet zonder risico's, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid in een adviesrapport (zie onderaan).

The Color Run organiseert dit jaar twee evenementen waaraan twintigduizend mensen kunnen deelnemen. Daarnaast zijn er allerlei kleine hardloopevenementen waar per evenement enkele duizenden mensen deelnemen. Ook bij festivals en feesten worden de kleurenpoeders soms gebruikt om de toeschouwers een feestelijk kleurtje te geven, zo schrijft de NOS.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu raadt mensen aan om geen kleurpoeder-evenementen meer te houden. Maar als ze dat toch doen, kunnen ze het beste een mondkapje en bril dragen en snel douchen.

Ook in Suriname is met gekleurde poeders gooien geen onbekend fenomeen. Dat gebeurt met name tijdens het Holifeest, Holi-Phagwa, een hindoeïstisch feest dat jaarlijks rond de maand maart gevierd wordt en een combinatie is van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade en een Nieuwjaarsfeest. Tijdens het feest wordt met gekleurd poeder gegooid.

De adviezen van het RIVM
- Kinderen, ouderen en mensen met astma of andere longklachten worden afgeraden om deel te nemen
- Gebruik altijd een mondkapje en een beschermbril en draag geen lenzen
- Gooi het poeder niet in het gezicht van de deelnemers
- Ga na afloop snel douchen, om huidirritatie te voorkomen
- Gebruik geen zelf meegebrachte kleurpoeders
- Zorg als organisatie voor een EHBO-post op elke plek waar poeder wordt gegooid  


(Red. De Surinaamse Krant/NOS/RIVM)

0 comments:

Een reactie plaatsen