woensdag 15 februari 2017

Curaçao's Parlement van 11 zegt vertrouwen in kabinet-Koeiman op

'De situatie is erg onduidelijk, zeker voor wat betreft de legaliteit van het geheel'

Ministers Cordoba en Larmonie-Cecilia hebben eervol ontslag gekregen


Elf Statenleden hebben dinsdagavond, 14 februari 2017, vergaderd in het Parlement, op uitnodiging van Gouverneur Lucille George-Wout. Het gaat om de fracties van MFK, Pueblo Soberano, Korsou di Nos Tur, Movementu Progresivo en Statenlid Eduard Braam. Ze hebben moties aangenomen waarin ze het vertrouwen opzeggen in de voorzitter en vice voorzitter van het parlement, zo bericht Paradise FM. Het kabinet-Koeiman stelde daarop dat de oppositiepartijen 'illegaal' hebben vergaderd en de moties geen consequenties hebben.

Ook hebben ze het vertrouwen in bijna de hele regering opgezegd. Dat betekent alle ministers behalve de PS-ministers Jaime Cordoba en Ruthmilda Larmonie-Cecilia.

Gerrit Schotte weigert zich na de val van het kabinet Koeiman neer te leggen bij de door de gouverneur afgekondigde vervroegde verkiezingen op 28 april. De voor corruptie veroordeelde MFK-leider - de rechter veroordeelde hem vorig jaar tot drie jaar cel voor het aannemen van steekpenningen van casinokoning Francesco Corallo. Maar, zolang het hoger beroep nog op zich laat wachten, is Schotte nog gewoon vrij man - probeert alles om een hem goedgezinde regering in het zadel te krijgen. In een brief aan de gouverneur eist Schotte de vorming van een 'daadkrachtig interim-kabinet’, in afwachting van de benoeming een nieuwe regering. 'Elke andere oplossing’, die niet steunt op een parlementaire meerderheid is 'onaanvaardbaar', aldus de politicus die tussen 2010 en 2012 premier was.

Bij de Statenvergadering die voor vrijdag gepland staat, zal de nieuwe meerderheid de huidige Statenvoorzitter en vicevoorzitter afzetten en vervolgens Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) als nieuwe Statenvoorzitter benoemen en Norberto Ribeiro van Kòrsou di Nos Tur als nieuwe vicevoorzitter. De vergadering van gisteravond werd niet bijgewoond door Statenleden van de voormalige coalitie en Omayra Leeflang van Un Kòrsou Hustu. Pisas zat als oudste Statenlid de vergadering voor terwijl Chester Peterson, advocaat en tevens lid van de pressiegroep Kòrsou Fuerte i Outónomo als griffier fungeerde.

'De situatie is erg onduidelijk. Zeker voor wat betreft de legaliteit van het geheel', zo bericht politica Omayra Leeflang van Un Korsou Hustu op haar Facebookpagina. De Gouverneur heeft Cordoba en Larmonie-Cecilia eervol ontslag verleend (zie hieronder).(Met dank aan Omayra Leeflang)

'Dit is een niet eerder vertoonde machtsstrijd. Je kan niet anders dan je afvragen waarom deze regering koste wat kost omver moest worden geworpen', zei demissionair minister-president Hensley Koeiman (MAN) tijdens een met spoed belegde persconferentie dinsdagavond. 

Volgens de premier is er met het machtsvertoon van dinsdag door de nieuwe meerderheid - bestaande uit MFK, KdNT, PS, onafhankelijk Statenlid Eduard Braam en Movementu Progresivo van Marilyn Moses - niet langer sprake van een kritische oppositie, maar is nu duidelijk dat alles in werking is gezet om de regering omver te werpen. 

'Er zijn op Curaçao nu veel mensen bezorgd, wanhopig en angstig en we begrijpen dat er nu verschillende mensen zijn die het met de politiek hebben gehad. Er komen straks nieuwe verkiezingen en we moeten deze mensen zien te overtuigen om - ondanks alles - toch hun stem uit te brengen. Ik heb al vaak genoeg gezegd dat dit soort dingen nadelig uitpakt voor Curaçao.'http://curacaochronicle.com/main/breaking-news-new-majority-in-parliament-adopts-motion-of-no-confidence-against-koeiman-and-his-government/

Published On: Tue, Feb 14th, 2017

Breaking News: New Majority In Parliament Adopts Motion Of No Confidence Against Koeiman And His Government

Gilmer-Pik-Pisas-Chester-Peterson-Staten-Yves-CooperWILLEMSTAD – In an urgent parliamentary meeting called by the new majority consisting of MFK, Korsou di Nos Tur, Pueblo Soberano, Movementu Progresivo and Independent MP Edward Braam, adopted seven motions of no confidence against the Prime Minister of Curaçao Hensley Koeiman and the other Ministers in his cabinet except the two Ministers for Pueblo Soberano, Jaime Cordoba and Ruthmila Larmonie-Cecilia.
This means, according to the new majority, that the 7 other Ministers must resign immediately since they do not have the support of a majority in Parliament.
The new majority opts to install an interim government until the upcoming elections of April 28.
(Red. De Surinaamse Krant/Paradise FM/Curaçao Chronicle/Nederlands Dagblad/Omayra Leeflang/Telegraaf/Antilliaans Dagblad/)

0 comments:

Een reactie plaatsen