zondag 5 februari 2017

Den Blauwvinger: In Suriname wordt goed verdiend aan 'leiderschap'-lucht

COLUMN: Wazigheid alom rond trendy geworden begrip 'leiderschap'


De ene cursus, conferentie en workshop na de andere waarvoor deelnemers diep in de buidel moeten tasten


'Het ontbreekt in de regering Bouterse aan leiderschap.' Dat hoor je de laatste tijd vaak uit de mond rollen van leden van de oppositie in De Nationale Assemblee als zij weer eens het regeringsbeleid en de rol van Bouterse bekritiseren, nu het land al zo'n twee jaren in een zogenoemde precaire financieel economische situatie verkeert. President Desi Bouterse zou geen leiderschap tonen. Maar, is dat niet vreemd in een land als Suriname waar je welhaast wordt doodgeknuffeld door het ene wazige cursusje en workshopje 'leaderschip' na het andere?

Waarom worden hier toch zo veel cursusjes, workshops, enzovoorts gegeven over 'leadership', leiderschap dus? De ene na de andere 'organisatie' stort zich op dit onderwerp. Mensen daarachter willen gewoon geld verdienen met lucht. Leiderschap eigen maken door het volgen van een cursusje of workshop?? Nee toch.....

Leiderschap moet gewoon in je zitten en is je niet aan te leren. Maar ja, het klinkt natuurlijk reuze interessant en velen tuinen in de vlotte met Engelse woorden doorspekte wervingswoorden van de mensen die die cursusjes en workshops verzorgen. Mensen die nauwelijks weten waarover ze praten, maar door hun wollig taalgebruik 'domme' mensen weten in te palmen tegen fikse deelnamekosten. Om deel te kunnen nemen bijvoorbeeld aan de zogenoemde Step Into Leadership Conference 2012 in Hotel Torarica, 4, 5 en 6 oktober, moesten bedragen van 700 of 800 Amerikaanse dollar worden betaald.

Op het internet is nauwelijks iets te vinden over 'dienstbaar leiderschap', daarentegen wel over 'dienend leiderschap', waarschijnlijk hetzelfde als het Surinaamse 'dienstbaar leiderschap' en zeker al net zo wazig. Je wordt er simpelweg geen wijs uit.


Weggegooid geld
Dienstbaar leiderschap wordt feitelijk gevormd door een mistige wirwar, een kluwen, van welhaast dichterlijk opgestelde onbegrijpelijk gesproken of geschreven teksten. Het enige wat je eruit kunt leren is, dat je na een conferentie of cursus kunt zeggen, 'het was weggegooid geld en ik heb werkelijk niets geleerd'. Overigens betekent dienstbaar niets minder en niets minder dan 'ondergeschikt nuttig' en leiderschap staat voor een proces, waarbij een individu een groep van individuen beïnvloedt om een bepaald doel te bereiken. Vaak is dit iemand die een leidinggevende positie heeft binnen de desbetreffende groep, maar dit is geen vereiste. Dit is voor een belangrijk deel een psychologisch proces, waarbij informatie door leiders en medewerkers wordt verwerkt.

Onderstaande tekst is te vinden op zo'n wazige website over dienstbaar leiderschap, te weten de site van 'Symbool Ontwikkelingsprocessen' in het Nederlandse Apeldoorn:

Dienstbaar leiderschap is een stevige klus. Het impliceert immers de bereidheid het eigenbelang ondergeschikt te maken aan het collectieve. Niet eenvoudig. Het vraagt om balans tussen hart en hoofd en het synthetiseren van ideeën, plannen en voorstellen. De vrucht daarvan is niet slechts ten gunste van een enkeling. Géén vaal compromis om iedereen enigszins tevreden te houden, maar een dynamisch concept waarin alle inbreng een nieuwe samenhang en meerwaarde vindt. Ten bate van iedereen. Leiders die dit in huis hebben zijn dun gezaaid.
Daarom richten wij ons op de ontwikkeling van leidinggevenden met gedegen zelfkennis, toenemende compassie en invloed. Op begeleiders die de voorhoede zullen gaan vormen omdat ze samenwerking en welzijn van hun groep tot speerpunt maken en kunnen denken in samenhangen.

'Dienstbaar' leiderschap houdt gewoon een paar mensen aan het werk
Dienstbaar leiderschap, niemand in de wereld en zeker niet in Paramaribo, heeft de deskundigheid en kennis in huis om dienstbaar leiderschap in begrijpelijke taal uit te leggen. Waarschijnlijk niet, omdat degenen die dienstbaar leiderschap trachten uit te dragen nauwelijks zelf begrijpen wat het betekent.

'Dienstbaar leiderschap' in Suriname is niets meer en niets minder dan een bezigheid, een tijdverdrijf, van een paar mensen met als doel ervoor te zorgen dat er een redelijke laag beleg op hun brood kan komen. Immers, niemand kan in helder Nederlands uitleggen wat 'dienstbaar leiderschap' werkelijk betekent. Er wordt maar iets gezegd, er wordt maar iets geroepen en niemand snapt er iets van, maar doen daarentegen alsof ze alles hebben begrepen.

Dienstbaar leiderschap kun je niet 'leren' in een tweedaagse conferentie. Een leider wordt als leider geboren en er zijn er velen, ook in Suriname, dienstbaar of niet. Je bent een leider of je bent het niet. Je kunt leidinggeven of je kunt het niet. Een wazige conferentie kan daarbij echt niet een handje helpen. Dat helpt alleen de portemonnee te vullen van de organisatie en de organisatoren.

Wie via Google 'search' op zoek gaat naar informatie over 'leiderschap Suriname' valt van de ene verbazing in de andere. Wazigheid alom, verwerkt op websites van mensen die met hun wazigheid hopen goed te verdienen aan 'leiderschap'.

Neem nu het zogenoemde Kennis en Educatiecentrum Suriname (KES) van ene Humphrey Bendt en Robby Rijssel. 'De mens en de ontwikkeling van zijn of haar persoonlijke leiderschap staat bij de organisatie centraal. De trainers zijn zich wel bewust van het feit dat een ieder gevormd is door de opvoeding, cultuur, genen en menselijke eigenschappen. Maar je hebt nog altijd de keuze hoe je daar mee omgaat. Deze keuze beïnvloed de interpersoonlijke verhoudingen in diverse relaties. Dit (inter) persoonlijk leiderschap kan ontwikkeld worden door zelfkennis en zelfreflectie toe te passen. Door in dialoog te gaan met anderen en je daarin te laten kennen', zei Bendt 17 augustus 2016 op de website UnitedNews.sr. Rijssel is van mening dat leiderschap van jongs af aan bijgebracht moet worden. Hij ziet zelfs graag dat het in het curriculum van elk onderwijssysteem wordt opgenomen. Overigens is de website van KES offline. Het centrum heeft daarnaast nog een Facebookpagina.

Het doel van KES
Surinaamse organisaties en Surinamers op een professionele manier bewegen, diagnosticeren, trainen, faciliteren en coachen in hun lifelong leer- en veranderingsprocessen binnen hun culturele context.
Begrijpt u het?
Nee toch....

Nog een voorbeeld van wazigheid. Ook onderstaande tekst is t vinden op het internet:

'Afgelopen september was ik op business trip naar Curacao en Suriname. De insteek was om een basis te leggen voor een netwerk en het bedrijfsleven in die regio bekend te maken met Sexy Leiderschap, Change & Happiness.
De 4 weken zijn vruchtbaar gebleken en hebben mij doen besluiten om, zoals ik al van plan was, eerder naar Suriname te vertrekken en daar mijn business verder op te bouwen.
In november is het zover. Dan ga ik aan de slag als business coach, leiderschap expert en spreker in Suriname. De banden met Curacao en andere Caribische eilanden zullen worden verstevigd vanuit daar.
Deze maand bied ik in NL nog 2 Masterclasses en speciaal voor ambitieuze, avontuurlijke dames een Female Leadership Basic training aan.
Vanuit Suriname blijf ik beschikbaar als online business coach voor iedere professional/ondernemer die Change wil, leiderschap wil vergroten en keuzes wil maken om het leven en carrière een andere wending geven, en daar hulp bij kan gebruiken.
De website is daar geheel op aangepast.
Wil jij in 2016 learning & fun combineren? Ben je avontuurlijk ingesteld? Overweeg dan eens het bijwonen van een leiderschap retreat in het binnenland van Suriname. Voor Business Leaders & Executives staat de eerste gepland van 4-9 februari
Ik verwelkom je graag in de tropen.
Hartelijke groet,
Ruth Sinkeler expert in Sexy Leiderschap, Change & Happiness.'
Als adres wordt vermeld 'CLIP Training & Consultancy, aan de Ricanaustraat 24, Kwatta, Paramaribo, Suriname, South America'.

Vereniging Surinaams Bedrijfsleven stort zich ook op 'leiderschap'
Maar, zelfs de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, VSB, gaat niet voorbij voorbij aan 'leiderschap'. Alsof het een moeten is, je moet iets met 'leiderschap' doen, maar waarom stort Jan en Alleman zich op deze grootst mogelijke nonsense? Geen idee. Onzekerheid? Financieel voordeel? Tijdverdrijf?

Het VSB hield een maand geleden, 6 januari, een zogenoemde educatieve avond met als thema 'leiderschap', omdat dat een 'grote issue in Suriname is', aldus de organisatie, die verder beweerde zich bewust te zijn 'van het feit dat leiderschap in het nieuwe jaar zeer cruciaal zal zijn op alle vlakken in het land'.

De gastspreker was Reynold Chandansingh (zie foto - Bron: De Wagenmenner), die jarenlange ervaring heeft als adviseur leiderschap en change management. Change Management??? Pardon.... en dat houdt in?

Volgens die Chandansing zijn er zeven cruciale elementen gekoppeld aan leiderschap, te weten jezelf kunnen leiden, anderen leiden, het leiden van teams, toekomstgericht leiderschap, verandering, cultuuraspecten en het leiden van een onderneming.....
Hij vindt ook, dat een leider zich vooral bezig moet bezig houden met het waarom - is een leider een filosoof? - en niet met wat en hoe. 'Mensen weten wat ze doen en hoe ze het moeten doen, de leider dient slechts aan te geven waarom het gedaan moet worden', aldus deze man. 'Als leider moet je weten wie je bent, wat je kan en wat je zelf wil. Leiderschap is een trip waarvan je weet waar je naartoe wilt en elke stap die je zet daartoe moet leiden.'
Het is een aaneenschakeling van woorden zonder betekenis, holle frasen, onzin, dus.

Chandansingh is overigens de oprichter van De Wagenmenner in Purmerend. De website van die organisatie vermeldt onder het volgende over hem en zijn organisatie:


Reynold Chandansingh werkt als De Wagenmenner samen met opdrachtgevers gepassioneerd aan een duurzame, strategische gedragsontwikkeling van individuen, teams en organisaties. Wij begeleiden directeuren, ondernemers, managers en professionals in ontwikkelen van “gebundelde kracht” door verbinden: van strategie en gedrag, van persoonlijke, team en organisatie ontwikkeling, van (persoonlijk) leiderschap en organisatiecultuur en van zijn, denken en doen! Ondernemingen maken doorbraken in effectiever, succesvoller en zinvoller bezig zijn door creatie-, innovatie-, daad- en realisatiekrachtig gedrag (boosting effectiveness). Daarmee werken wij mee aan zowel het rendement op korte termijn als de vitaliteit van de organisaties op lange termijn.
De Wagenmenner is een katalysator voor positief-constructieve ontwikkeling, regisseur van belevenissen en storyteller. Wij hebben een holistische manier van kijken en bieden een verrassend breed spectrum aan perspectieven. Onze aanpak focust op de meerwaarde van beleven, ervaren en reflecteren, naast toepassen van modellen en technieken. Wij faciliteren ontwikkelend werken en werkend ontwikkelen Creatief gebruik van diverse werk- en spelvormen, video/muziek fragmenten, oefeningen en instrumenten zijn kenmerkend. Wij zijn verrassend plezierig, respectvol en confronterend; met veel humor en plezier in de samenwerking.
En iemand als Reynold Chandansingh moet uitleggen wat 'leiderschap' is?

Leiderschap? Nee hoor, doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. 
En wanneer de mensen achter die cursusjes en zo – zoals die heer Reynold – toch deelnemers zoeken, laten ze eens president Desi Bouterse benaderen, die zou wellicht als enige wat profijt kunnen hebben van deelname aan zo'n wazig cursusje of workshop leiderschap.


Hoogachtend,
Den Blauwvinger
5 februari 2017
Amsterdam-Paramaribo

0 comments:

Een reactie plaatsen