donderdag 9 februari 2017

Essed: 'Op basis van de wet kan OM geen hoger beroep aantekenen tegen besluit Krijgsraad'

Essed verwacht snelle behandeling hoger beroep door het Hof van Justitie 

'Het OM heeft het moeilijk en zou zelfs in problemen zijn'


Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden van de slachtoffers van de 8 decembermoorden 1982, vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) op basis van de wet geen hoger beroep kan aantekenen tegen het besluit van de Krijgsraad. Er kan volgens hem alleen in appel gegaan worden op beschikkingen die krachtens het wetboek. Dit meldt Starnieuws vanochtend, donderdag 9 februari 2017.

De Krijgsraad had het verzoek van het OM om het 8 decemberstrafproces te beëindigen afgewezen op basis van een resolutie van de regering en niet krachtens het wetboek. Essed verwacht dat het Hof van Justitie het appel snel in behandeling zal nemen. Het Hof heeft eerder besloten in de zaken van Edgar Ritfeld en de nabestaanden dat het proces voortgezet moet worden. Ook is bevolen dat het proces op korte termijn hervat moest worden. In lijn met deze beslissing denkt de advocaat dat het Hof snel een besluit zal nemen.

De Krijgsraad had geen stukken ontvangen van het OM over het appel bij het Hof van Justitie. Auditeur-militair Roy Elgin bleek de stukken op de zitting niet bij zich te hebben. Hierdoor is het niet duidelijk geworden op grond waarvan het OM in beroep is gegaan bij het Hof.

Essed verwacht dat het Hof van Justitie het beroep van het OM ongegrond zal verklaren. Hij had deze stap van het OM niet verwacht. De advocaat vindt het terecht dat de Krijgsraad besloten heeft het resultaat van het appel af te wachten.

Het beroep van het OM zorgt wel voor oponthoud en is verlies van tijd. Er is volgens de procesgemachtigde van de nabestaanden geen juridische reden waarom het Hof het beroep zou toewijzen. Essed meent dat het OM het moeilijk heeft en zelfs in problemen zou zijn. Hij vindt deze stap van de vervolging een minpunt is.

Het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname in Amsterdam is geschokt over het uitstel van het 8 decembermoordenproces. 'Ik had dit nooit verwacht', zegt voorzitter Romeo Hoost vanmiddag (Nederlandse tijd) tegenover De Telegraaf. 'Normaliter kun je pas in beroep gaan nadat er een vonnis is geweest. Dat is nog helemaal niet aan de orde. Aan de andere kant weet je natuurlijk nooit welk konijn het OM uit de hoge hoed tovert. Voor Desi Bouterse is dit natuurlijk positief nieuws.'

0 comments:

Een reactie plaatsen