zondag 5 februari 2017

Federale Hof van Beroep in San Francisco wijst verzoek regering Trump af

Opschorting inreisverbod blijft gehandhaafd

Trump haalt via Twitter uit naar rechterlijk macht


Het federale Hof van Beroep in San Francisco heeft het verzoek van de regering Trump afgewezen om het inreisverbod per direct weer mogelijk te maken. Een lagere rechter had bepaald dat het inreisverbod moest worden opgeschort. Het ministerie van Justitie ging daarop in hoger beroep, zo bericht vandaag, zondag 5 februari 2017, onder andere de NOS. 

De zaak tegen de omstreden maatregel was aangespannen door de staat Washington, gesteund door enkele grote bedrijven. Het inreisverbod zou in strijd zijn met de grondwet en werkt discriminatie in de hand. De Amerikaanse president haalde hard uit naar de rechter die het besluit nam. In een tweet noemde hij hem een 'zogenaamde' rechter:Ook noemde hij het besluit belachelijk en verzekerde hij dat het zal worden herroepen.

Maar, in hoger beroep wordt het besluit van de rechter nu in stand gehouden door het Hof van Beroep, tot nadere behandeling plaatsvindt.

Het besluit betekent niet het einde van de rechtszaak die is aangespannen door de staat Washington. Morgen kan het ministerie van Justitie reageren op de uitspraak. Er lopen ook nog andere rechtszaken tegen het inreisverbod.

Eind januari tekende president Trump een decreet om een inreisverbod in te stellen om vluchtelingen en mensen uit zeven landen met een grote moslimmeerderheid te weren. Er kwam veel kritiek op het besluit van de nieuwe president.

0 comments:

Een reactie plaatsen