maandag 6 februari 2017

Fiscaal-jurist Makka: 'Suriname moet gaan werken aan unificatie wisselkoers'

'Een te lage koers op dit moment kan voor ontwrichting economie zorgen'


Fiscaal-jurist Robby Makka vindt dat Suriname moet gaan werken aan de unificatie van de valutawisselkoers. Op dit moment is er een bankkoers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), maar daarnaast ook een cambiokoers die veel hoger ligt. Door de verschillende wisselkoersen bestaat een verschil in prijsniveaus van geïmporteerde goederen. Dit is volgens de fiscaal-jurist geen ideale situatie, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, maandag 6 februari 2017. 

De wisselkoers voor een Amerikaanse dollar van de Centrale Bank schommelt al enkele maanden tussen de Srd 7,45 en Srd 7,65. Bij de cambio’s blijkt dit echter veel hoger te zijn. Ondanks meerdere beloften van president Desi Bouterse blijkt dat het staatshoofd er niet in geslaagd is de koers omlaag te krijgen.

Makka benadrukt, dat stabiliteit in deze een belangrijke factor is om de economie weer op pijl te krijgen. Vandaar dat een te lage koers op dit moment voor ontwrichting van de economie kan zorgen. Hij vindt dat de regering nu eraan moet werken om de koers richting de Srd 7 te brengen.

Makka voert aan, dat hij geen voorstander is van valuta-interventies vanuit de CBvS, omdat dit slechts noodmaatregelen zijn. Hij verwijst hiermee naar de 5 miljoen Amerikaanse dollar die de CBvS in december 2016 via diverse handelsbanken heeft geïntervenieerd om de koers omlaag te brengen. Toen was door gebrek aan voldoende dollars de koers van de dollar in rap tempo omhooggeschoten naar Srd 7,90. 'De markt van vraag en aanbod is het beste', aldus de fiscaal-jurist.

De monetaire autoriteiten hebben onlangs maatregelen getroffen voor het behoud van de bedrijvigheid en de ordening van de valutamarkt. De verkoop van de euro is sindsdien alleen aan het bankwezen voorbehouden. Aan cambio’s is het toegestaan om euro’s op te kopen, maar hun verkoop van deze munt kan alleen aan deviezenbanken plaatsvinden. Goederen en diensten mogen nu alleen in Srd worden geleverd en aangeboden. Ook cliënten van banken moeten bij elke storting vanaf 3.000 Amerikaanse dollar of euro aantonen waar het geld vandaan is gekomen.

Makka juicht deze maatregelen van de monetaire autoriteiten toe, omdat dit maatregelen zijn die voor versterking van de Surinaamse dollar moeten zorgen.Maar, hij vindt dat er een breder pakket aan maatregelen moet worden getroffen. Daarnaast moet het toezicht op vreemde valuta sterker en beter zijn. 'Het gaat om de vijf vingers van een handpalm, monetair, fiscaal, budgettair, begroting en investeringen.'

0 comments:

Een reactie plaatsen