donderdag 16 februari 2017

Gouverneur George-Wout: 'Spoedvergadering groepje Statenleden was niet legaal'

George-Wout voert kort overleg met vijf Statenleden over ontstane situatie

MFK-leider Schotte vindt overleg 'verbazingwekkend' en dat spoedvergadering legaal was


Gouverneur Lucille George-Wout heeft woensdagochtend 15 februari 2017 maar een kwartier gesproken met vijf vertegenwoordigers van de nieuwe meerderheid in de Staten. Dat het overleg zo kort duurde was, omdat de gouverneur de afgevaardigden duidelijk maakte dat de vergadering van dinsdagavond niet legaal was. Dat meldt althans de Amigoe, zo bericht Paradise FM.

Tijdens die spoedvergadering werd een motie van wantrouwen tegen de zes demissionaire ministers, waaronder premier Hensley Koeiman, uitgesproken.


De fracties zullen snel een onderbouwing van het besluit van de gouverneur krijgen.

De uitspraak van de gouverneur viel uiteraard niet in goede aarde bij de vertegenwoordigers van MFK, Korsou di nos Tur, PS, MP en onafhankelijk lid Eduard Braam. Na afloop zei KdnT-Statenlid Norberto Ribeiro, dat George-Wout verkeerd geïnformeerd moest zijn.

De fractieleider van de MFK Gerrit Schotte noemde het overleg met de gouverneur ‘verbazingwekkend’. Hij ontkende, dat de vergadering illegaal was geweest en kondigde aan dat de vergadering van vrijdag met het ontslag van de Statenvoorzitter en -vice-voorzitter en de benoeming van hun opvolgers gewoon door zal gaan.


De spoedvergadering was volgens enkele experts van het Reglement van Orde van de Staten wel degelijk illegaal. De nieuwe meerderheid wil overigens het ontslag van de PS-ministers Jaime Cordoba en Ruthmilda Larmonie-Cecilia via de rechter ongedaan maken.

(Met dank aan Yves Guillaume Cooper)

0 comments:

Een reactie plaatsen