maandag 6 februari 2017

Gran Olo waterkrachtcentrale in Tapanahonirivier studie-object studenten AdeKUS

Groepen studenten bezoeken unieke hydrocentrale bij Puketi en Futupasi


Studenten van de Master opleiding 'Sustainable Management of Natural Resources' (SMNR) van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) brengen 11 en 18 februari een bezoek aan de mini Gran Olo Waterkrachtcentrale (300 KW) in de Tapanahonirivier bij de dorpen Puketi en Futupasi. Programmacoördinator Riad Nurmohamed zegt vandaag, maandag 6 februari 2017, op Starnieuws, dat de studenten hierdoor meer inzicht krijgen in vakken van de Master opleiding, hydrologie, klimatologie, duurzame ontwikkeling, maar ook inzicht in uitvoering van projecten in ver afgelegen gebieden (hernieuwbare energie). 

Docenten van deze opleiding hebben zich zaterdag ter plekke georiënteerd. Bij dit bezoek waren ook de projectleiders en beleidsmedewerkers van de Vlaamse Interuniversitaire Raad aanwezig ter afsluiting van het tienjarige ontwikkelingssamenwerkingsproject 'VLIR-ADEKUS-IUC'. Het gaat om een samenwerking tussen Vlaamse universiteiten en AdeKUS.

Hoogleraar Patrick Willems, Vlaamse projectcoördinator van de opleiding, heeft dit bezoek als leerrijk ervaren en ziet dit als een goede gelegenheid voor studenten om praktijkkennis en -ervaring op te doen. De komende weken gaan veertig master studenten naar de mini hydropower.

Nurmohamed zegt, dat met deze krachtcentrale het energieprobleem van de twee dorpen wordt opgelost. De Energie Bedrijven Suriname heeft reeds lantaarnpalen voor de paden geplaatst en kabels naar de dorpen getrokken.

Dit project is opgezet door Stichting Fonds Ontwikkeling Binnenland en de AdeKUS, gecoördineerd door hoogleraar Sewnath Naipal. De masteropleiding werd van 2009 tot en met 2017 gesponsord door de VLIR. Momenteel kijkt de opleiding uit naar nieuwe sponsors voor dit programma. Het SMNR programma wordt binnenkort ook gepromoot op de universiteiten in Frans-Guyana en Guyana, en in een later stadium in Brazilië en het Caribisch gebied, zegt Nurmohamed.

Lees ook:
- Waterkrachtproject Gran Olo Sula bij Puketi heeft stagnatie opgelopen – Niemand weet waarom transmissielijnen niet zijn aangelegd…. (29 december 2012), en
- Mini waterkrachtcentrale Gran olo Sula nog steeds niet in werking – Poeketie wacht al maanden op stroom (8 januari 2014)
- Zoveelste vertraging oplevering miniwaterkrachtcentrale Gran Olo Sula – Eén transformator ongeschikt voor stroomleverantie (11 oktober 2014)

Ter informatie:0 comments:

Een reactie plaatsen