donderdag 9 februari 2017

Het lijkt of het ministerie van SoZaVo bij uitbetaling Financiële Bijstand loopje neemt met cliënten

Weer lange rijen wachtenden bij SoZaVo en te late uitbetaling Financiële Bijstand

Communicatie vanuit ministerie met cliënten bar slecht


Sinds vorige week worden burgers onverrichter zake weer naar huis gestuurd, omdat er niet uitbetaald wordt. Het gaat om de uitbetaling van de Financiële Bijstand, die - zo schrijf het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 9 februari 2017 - op zijn zachtst gezegd stroef verloopt. Er was een enorme drukte voor de afdeling Administratie Uitbetaling Sociale Voorziening (AUSV) aan de Gemenelandsweg in Paramaribo te zien. 

Enkele honderden mensen waren op die locatie bij elkaar gekomen om hun Srd 325 in ontvangst te nemen. Dit bedrag wordt in principe maandelijks door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting uitbetaald aan mensen met een beperking en aan sociaal zwakkeren.

Deze chaotische toestanden spelen zich steeds weer. Steeds weer komen mensen opdagen, wachten heel lang en vol geduld om dan aan het eind van de dag te moeten aanhoren dat zij wegens omstandigheden niet uitbetaald zullen worden. Niemand van de overheid die zich om hen bekommert. Uiteraard worden velen ook heel boos. En dat laten ze ook wel merken.

'Het is een chaotische toestand' zegt een dame. 'Je staat ‘s morgens vroeg op om hier te staan. Dan hoor je dat je de volgende dag weer moet komen. Je kan niet steeds komen en zolang wachten om vervolgens te horen weer de volgende dag te moeten komen. Vanaf zes uur ‘s morgens staan er al mensen hier.'

'Het is gewoon verschrikkelijk', sprak een andere dame. 'We moeten in de zon staan, terwijl er ook mensen zijn die ziek zijn. Tot nu toe kunnen ze ons niet uitbetalen.'

De mensen waren zeer verhit. Enkelen spraken zelfs over de hoge salarissen die overheidsambtenaren krijgen en het feit dat die gewoon elke maand heel makkelijk en onbezorgd over hun salaris kunnen beschikken. 'Het salaris van de directeur van de EBS is Srd 35.000,- anderen krijgen zelfs Srd 80.000 en hoger en men kan het volk niet eens een bedrag van Srd 325 uit betalen. Een ware schande is dat aan het adres van de overheid en aan het adres van het ministerie van Sociale Zaken. De nieuwbakken minister van Sociale Zaken moet het komen goedmaken. Ze moet in feite op de televisie hierover een verklaring komen afleggen en haar verontschuldigen komen aanbieden, hoe zulks toch mogelijk kan zijn. Men kan al niet met dit klein beetje geld uitkomen en dan nog hebben we nu weer te maken met een oponthoud. Vene was niet de beste, maar met Bouta is het heel erg gesteld', zei een oude vrouw.

Niemand van het ministerie was bereikbaar voor commentaar. Ook niet het hoofd van de betreffende afdeling. Er zijn in de afgelopen jaren veel klachten geweest rondom SoZaVo ten aanzien van uitbetalingen van Kinderbijslag, AOV, financiële bijstand en subsidies ten aanzien van zorginstellingen en/of tehuizen. Het ministerie stond eerst onder beheer van Alice Amafo daarna Joan Dogojo en is vrij recent overgenomen door Cristien Polak.

Velen spreken de hoop uit, dat het deze nieuwe minister mag lukken om op dit ministerie het tij te keren. Alle benadeelden kijken vol verwachting uit naar de komende handelingen van de nieuwe minister.

0 comments:

Een reactie plaatsen