maandag 13 februari 2017

HIT-minister Welzijn: 'Leningen worden niet goedgekeurd voor consumptieve doeleinden'

'Leningen moeten voor potentiële producenten/ondernemers zijn die willen werken aan importvervanging'


Onder de leiding van minister Sieglien Burleson maakte het ministerie van Handel en Industrie bekend, dat de overheid voor het betaalbaar houden van de basisgoederen een model bekeek met de Islamitic Development Bank (IsDB). De bedoeling was, dat er samen met importeurs zou worden gewerkt aan het inkopen van de basisgoederen. De goederen zouden met een krediet van de IsDB worden uitbetaald. Zo zou HI ook een betere grip en controle hebben op de lokale prijzen. 

De status van de kredietlijnen is bij de huidige minister van Handel, Industrie en Toerisme (HIT), Ferdinand Welzijn, echter niet bekend. Zijn standpunt op dit moment is, dat de overheid geen middelen vrijmaakt voor consumptiegoederen. Leengelden worden niet gebruikt in de consumptieve sfeer. Volgens Welzijn moeten leningen worden gekanaliseerd richting potentiële producenten/ondernemers die willen werken aan importvervanging.

'Die kunnen wel profiteren van leningen om ondernemingen op te zetten, werkgelegenheid te creëren en ook goederen te exporteren. Leningen worden niet gealloceerd voor consumptieve doeleinden. Dat is mijn standpunt. Ik denk dat ik bij de rest van de regering ondersteuning geniet. Dit is zeker de zienswijze van het bedrijfsleven', aldus de HIT-minister vandaag, maandag 13 februari 2017, in het Dagblad Suriname.

Het krediet voor de basisgoederen, samen met medicamenten, en enkele cruciale goederen voor landbouwinput was gesteld op 30 miljoen Amerikaanse dollar. Burleson had laten weten, dat het proces in zijn laatste stadium was. Het wachten was op ondertekening, om vervolgens samen met de importeurs de bestellingen te kunnen plaatsen. Zij heeft met deze mededeling ook steeds een balans getracht te promoten tussen importen en exporten.

Het model dat op dit moment gehanteerd wordt om basisgoederen betaalbaar te houden, geschiedt lokaal door de aanpassing van invoerrechten. De overheid verdient hierdoor minder, maar geeft geen geld uit aan consumptie.

Welzijn benadrukt, dat er hard gewerkt moet worden om de veel besproken exporten te realiseren. Het Suriname Business Forum is voor hem een van de belangrijkste poten om de private en publieke sector bij elkaar te brengen. Dit zal zeker een gerichte bijdrage moeten leveren aan de versterking van de economische basis van Suriname. 'Ik zal er alle aandacht aan geven en niet alleen vanuit de theorie, maar ook vanuit de praktijk benaderen en in de praktijk tot uitdrukking brengen.'

Hij garandeert, dat er meetmomenten zullen worden ingebouwd om de stand van zaken rond gerealiseerde doelen te bekijken. De stand van de lokale productie en de vervanging van importproducten wordt de focus van Welzijn.

0 comments:

Een reactie plaatsen