maandag 6 februari 2017

Inheemse dorpen Kalebaskreek, Corneliskondre en Donderskamp kaarten problemen aan bij regeringsdelegatie

Delegatieleider minister Dodson hoort problemen aan en keert met tas vol werk huiswaarts


Inwoners van de inheemse dorpen Kalebaskreek, Corneliskondre en Donderskamp hebben in het weekend hun grieven en wensen kenbaar gemaakt aan een regeringsdelegatie. Deze zegde toe dat de problemen zullen worden aangepakt. Het gaat om vrijwel identieke problemen voor alle dorpen zoals stroomvoorziening en drinkwater. Daarnaast blijkt de school van Corneliskondre niet genoeg leermiddelen te hebben, zegt districtscommissaris Ludwig Mettendaf van het Boven-Coppenamegebied, zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 6 februari 2017.

Delegatieleider minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, heeft de bewoners verteld dat de overheid zonne-energie wil invoeren in de dorpen.. De huidige landelijke stroomvoorziening in het binnenland met generators kost de staat miljoenen Surinaamse dollars aan brandstof.

Mettendaf zegt, dat sommige wensen spoedig gerealiseerd kunnen worden zoals een vlaggenmast voor Kalebaskreek en een toilet voor het vrouwencentrum van het dorp. De waren tevreden over het bezoek.

Met Dodson reisden mee zijn collega van Volksgezondheid, Patrick Pengel, tevens vertegenwoordiger van de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. De bewindsman van Regionale Ontwikkeling, Edgar Dikan, vaardigde zijn directeuren van de afdelingen Duurzame Ontwikkeling Inheemsen en Agrarische Ontwikkeling af.

Kapitein Roberto Joghie van Donderskamp zegt, dat de gemeenschap haar hart heeft gelucht tijdens het bezoek. 'De delegatie heeft huiswerk gehad en wij zullen achter haar aanzitten om de problemen op te lossen.'

Donderskamp snakt naar een nieuwe polikliniek met alle faciliteiten, omdat de huidige poli uit de jaren zeventig niet meer voldoet. De dorpelingen maken zich ook zorgen om de veiligheid van hun kinderen die in Paramaribo verblijven voor vervolg onderwijs. Die situatie moet veranderen, waardoor de kinderen in alle rust kunnen studeren. Ook het stroomprobleem in het dorp moet worden aangepakt. 'We zijn bereid om te betalen en zonne-energie kan een optie zijn.' 

(Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

0 comments:

Een reactie plaatsen