donderdag 9 februari 2017

Internationaal jeugdvoetbaltoernooi goed meetmoment voor Surinaams voetbal

U-16 teams van FC Twente en FC Utrecht in Suriname

Ook nemen aan toernooi deel de U-17 nationale elftallen van Suriname en Curaçao 

U16 FCTwente: 'We gaan ook de natuur in en bezoeken een plantage in een voormalig slavernijdorp'


In samenwerking met de Surinaamse Voetbalbond (SVB) organiseert de stichting Soccer Development Suriname (SDS) in de week van maandag 13 februari het SPSB/Telesur Internationaal Jeugdvoetbaltoernooi. Deelnemers aan dit toernooi zijn de U-16 teams van de Nederlandse clubs FC Twente en FC Utrecht en de U-17 nationale selecties van Curaçao en Suriname, zo bericht het Dagblad Suriname woensdag 8 februari 2017.

Voor het U-17 elftal van Suriname en Curaçao heeft dit toernooi een bijzonder karakter, omdat het een goed meetmoment is in de voorbereiding naar het CONCACAF Men’s U17 Championship, dat van 21 april tot 7 mei 2017 in Panama wordt gehouden.

Het toernooi kan dus gemarkeerd worden als graadmeter voor in het bijzonder Suriname, waarbij spelen tegen de internationale top jeugd laat zien waar Suriname als voetballand staat en welk gat eventueel nog moet worden gedicht om aansluiting te vinden.

Zowel de SVB als de SDS is de mening toegedaan dat de organisatie van dit toernooi de ontwikkeling van het Surinaamse jeugdvoetbal in zijn geheel ten goede komt.

De toernooidagen zijn: maandag 13, woensdag 15 en vrijdag 17 februari 2017, steeds in het Dr. Ir. Frank Essed Stadion in Paramaribo.

Maandag 13 februari 2017
16.00: opening
16.30: Curaçao – FC Twente
18.30: Suriname – FC Utrecht

Woensdag 15 februari 2017
16.30: FC Twente – FC Utrecht
18.30: Suriname – Curaçao

Vrijdag 17 februari 2017
FC Utrecht – Curaçao
Suriname – FC TwenteOnder 17 naar Suriname: “Waardevolle ervaring voor de jongens”08-02-2017  http://www.fctwente.nl/blog/2017/02/17-suriname-al-onvergetelijk/


FC Twente onder 17 reist vrijdag af naar Suriname. In het Zuid-Amerikaanse land speelt de ploeg drie wedstrijden. Ook het leren kennen van de Surinaamse cultuur is een onderdeel van de trip. “Je kunt vooraf al spreken van een onvergetelijke reis”, zegt trainer Sjors Ultee enthousiast.
Op uitnodiging van de Surinaamse voetbalbond verblijft Onder 17 ruim een week in Paramaribo, de hoofdstad van het land. “Natuurlijk staat voetbal op één. Maar als je er toch bent, moet je ook de cultuur van het land beter leren kennen”, vindt Ultee, die daarna een deel van de nevenactiviteiten benoemt. “We gaan de natuur in en bezoeken een plantage in een voormalig slavernijdorp.”
Interessante wedstrijden
Verder is Onder 17 veel te vinden in het Essed Stadion en het André Kamperveen Stadion. Op die locaties werkt de ploeg zijn trainingen en wedstrijden af. De leeftijdsgenoten van FC Utrecht en die van de nationale elftallen van Curaçao en Suriname zijn de tegenstanders. “Op het veld ervaren de jongens eveneens een andere cultuur. Wij zijn tactisch verder, terwijl Curaçao en Suriname gewend zijn aan de weersomstandigheden. Het is interessant om te zien hoe de jongens daar mee omgaan.”
Extreem waardevol
Voor de spelers van Onder 17 belooft het een bijzondere reis te worden. “Avonturen als deze horen ook bij het opleiden van spelers. Ik ben ervan overtuigd dat ze hier in alle opzichten een stuk volwassener van worden. Ze zullen voor zichzelf moeten zorgen: een balans vinden in het voetbal, relaxen met elkaar en het echt uitrusten en herstellen op de hotelkamer. Deze ervaring is voor de jongens extreem waardevol.”
Ontzettend dankbaar
In Suriname biedt de FC Twente Voetbalacademie tevens clinics aan. Samen met Michel Jansen (hoofd opleiding), Kenneth Zandvliet (hoofd jeugdscouting) en Luc Stolker (coördinator onderbouw) staat Ultee op het veld bij clubs en nationale teams. “We geven daar clinics aan trainers en spelers. We kunnen hen zo laten zien hoe wij werken”, besluit Ultee, die de clinics als mooie tegenprestatie ziet voor de uitnodiging van de Surinaamse voetbalbond. “We moeten ontzettend dankbaar zijn dat we deze kans krijgen.”

0 comments:

Een reactie plaatsen