zondag 12 februari 2017

Karta-Bink (PL) hekelt 60% eigen betaling operatiekosten door patiënten

Politica plaatst vraagtekens bij werkwijze Staatsziekenfonds

'Als een verzekerde zoveel moet bijbetalen uit eigen zak, dan is een verzekerde toch niet verzekerd?'


'Het is al geruime tijd zo, dat patiënten voor 60% moeten inkomen bij operaties.' Dit zei het Pertjajah Luhur (PL)-Assembleelid Ingrid Karta-Bink vrijdag in De Nationale Assemblee (DNA). De politica vroeg zich af waarom het Staatsziekenfonds (SZF) zo'n regel hanteert, omdat de verzekeraar evengoed zelf de 60% kosten kan dragen en de 40% voor de patiënt kan overlaten, zo schrijft het Dagblad Suriname zondag 12 februari 2017 op haar website.

'Ik heb nu een geval van een leerkracht die 20 dienstjaren heeft en een schedeloperatie moet ondergaan, die Srd 30.000 kost. Volgens deze regeling moet zij nu Srd 18.500 uit eigen zak neertellen. Als een verzekerde zoveel moet betalen, is een verzekerde toch niet verzekerd?', stelde Karta-Bink.

Zij vroeg de regering of er andere kostenmodellen zijn om patiënten de nodige verlichting te bieden. Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid voerde aan, dat deze regeling al jaar en dag door het SZF wordt gehanteerd. Volgens de minister is er een mogelijkheid, dat de patiënt bijstand vraagt aan het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Via een bepaalde vermogenstoets kan hiernaar gekeken worden. Ook het ministerie van Volksgezondheid kan de nodige ondersteuning bieden.

Slechts medicamenten, die in de nationale geneesmiddelenklapper voorkomen, worden kosteloos bij een voorgeschreven recept van een arts door de verzekeraar verstrekt. Volgens de bewindsman moet de patiënt wel betalen wanneer artsen medicamenten voorschrijven die niet in de klapper voorkomen.

Volgens de minister heeft de regering in de afgelopen periode er aan gewerkt om bepaalde minpunten met betrekking tot het verstrekken van medicamenten weg te werken. Zo is de bijdrage van Srd 1 of Srd 2 bij recepten een tijdje geleden afgeschaft. In de gemeenschap is reeds geruime tijd ontevredenheid over de wijze waarop de verzekeraar omgaat met medicamenten. Zo wordt op het ene moment niet voor een bepaald medicament betaald, maar op een ander moment wel, terwijl deze medicijnen wel in de geneesmiddelenklapper voorkomen.

Volgens Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) worden patiënten verplicht te betalen, omdat deze medicamenten niet voorradig zijn. Zij wil dat de regering ingrijpt. Pengel voerde aan dat de regering als taak heeft er voor te zorgen dat medicijnen beschikbaar zijn. Deze middelen worden voornamelijk via het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) geïmporteerd. Indien het medicament niet in voorraad is en een andere importeur dat wel heeft geïmporteerd, dan moet er wel voor worden betaald. Nu is een contract met BGVS ondertekend, zodat het bedrijf betere prognoses kan maken over bestellingen en looptijden.

0 comments:

Een reactie plaatsen