zaterdag 11 februari 2017

LVV zet rijstverwerkers en -exporteurs in het zonnetje vanwege record export 2016

Certificaten overhandigd aan ADRON, SML en 28 verwerkers en exporteurs


Het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum (ADRON), de Stichting Machinale Landbouw (SML) en 28 rijstverwerkers en -exporteurs hebben uit handen van de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Soeresh Algoe, districtssecretaris Prekash Joeloemsingh van Nickerie en het uit Nickerie afkomstig NDP-Assembleelid Rachied Doekhie, certificaten mogen ontvangen, als blijk van waardering voor de record rijstexport die in 2016 is geboekt (zie foto's - Bron: LVV). In 2015 werd 100.000 ton rijst geëxporteerd. Het afgelopen jaar, 2016 was het 103.000 ton rijst, zo laat het ministerie in een gisteren uitgebracht persbericht weten.


Algoe zei, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 11 februari 2017, dat er bewust gekozen is om een certificaat te geven, om altijd te kunnen zien hoe het was. De bijdrage aan dit record vanuit de regering is duidelijk, zei hij. De regering heeft gezorgd voor droge en natte infrastructuur, aanwezigheid van voldoende water en voldoende afzetmarkten. Die zijn gevonden in Venezuela, Spanje, Portugal en Haïti. De minister stelde, dat als er voldoende afzetmarkt is, er meer zal worden geproduceerd.

Om dit record te behouden en voort te zetten, zal de regering de infrastructuur, natte zowel droge, moeten onderhouden. Het Wageningen pompgemaal zal worden aangepakt, want de rechteroever heeft 7.400 hectare dat nog moet worden beplant. De Wakay pomp moet optimaal draaien. Er moet voldoende brandstof worden gereserveerd en moeten meerdere exportmarkten worden aangeboord.

Na 1985 heeft de export de grens van 100.000 niet gehaald. Dat is pas in 2016 gebeurd. Bhagwatpersad Ramadhin, verwerker en exporteur, heeft 43% van het totaal geëxporteerd. Hij vindt het heel goed van de regeringm dat ze de producenten en exporteurs waardeert voor het werk dat ze verrichten. Hij heeft deze waardering voor het eerst in 35 jaar meegemaakt. 'Het doet je goed en dit stimuleert je om verder te gaan', aldus Ramadhin.

0 comments:

Een reactie plaatsen