dinsdag 14 februari 2017

Minister Plasterk: 'Het is in belang van Curaçao, dat er op korte termijn weer stabiele regering is'

Plasterk reageert in Kamerbrief op crisis binnen regering op eiland

Nieuwe verkiezingen staan gepland voor 28 april 


De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk, heeft gisteren, maandag 13 februari 2017, in een brief aan de Tweede Kamer op onderstaande wijze gereageerd op de regeringscrisis op Curaçao. 

'Op 5 oktober 2016 hebben de Statenverkiezingen op Curaçao plaatsgevonden. Het vormen van een coalitie bleek echter geen makkelijke opgave. Desondanks is het gelukt om met een krappe meerderheid in de Staten een kabinet te vormen, bestaande uit MAN, PNP, PAR en PS. 

Binnen de coalitie bleef echter onenigheid bestaan over diverse onderwerpen. De minister-president heeft tevergeefs geprobeerd de coalitie te versterken door het aantrekken van een potentiële coalitiepartner. 

Bovenstaande heeft ertoe geleid dat op 12 februari de leden van de fractie PS bij schrijven aan de Gouverneur hebben medegedeeld niet langer het kabinet te steunen. Op dezelfde dag hebben leden van de oppositie en partij PS een overeenkomst ondertekend over de vorming van een nieuwe coalitie. Dit heeft het kabinet doen besluiten de Staten te ontbinden en zelf ontslag in te dienen. 

Voormelde besluiten zijn aan de Gouverneur aangeboden; de nieuwe verkiezingen vinden vooralsnog plaats op 28 april 2017. 

We hebben de afgelopen jaren gezien dat stabiliteit van de regering op Curaçao voordelen heeft gehad. Het betreft een landsaangelegenheid, maar desondanks volg ik de ontwikkelingen aandachtig.'

0 comments:

Een reactie plaatsen