dinsdag 7 februari 2017

Ministerie van SoZaVo druk met screening om- en minvermogenden

'We willen zeker zijn dat alle mensen in ons systeem daadwerkelijk on- of minvermogend zijn'


Het is deze dagen drukt bij de afdeling Basiszorg van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) aan de Gemenelandsweg in Paramaribo. Tientallen mensen staan in de rij om zich opnieuw te laten registreren als on- en minvermogende. Het gaat om mensen uit Paramaribo, Wanica als overige districten. 

'We willen zeker zijn dat alle mensen in ons systeem daadwerkelijk on- of minvermogend zijn', zegt beleidsadviseur Iman Taus vandaag, dinsdag 7 februari 2017.

Omdat het ministerie niet op volle sterkte werkt kan het niet alle geregistreerden tegelijk helpen om hun verzekering te verlengen. 'Wij doen alles eraan om de mensen te identificeren die onrechtmatig gebruik maken van de verzekering.'

De groep on- en minvermogenden wordt gescreend om precies na te gaan wie voldoet aan de criteria om wel in het bestand te blijven. 'We willen zoveel mogelijk mensen helpen en als er personen zijn die dubbel zijn verzekerd is het niet terecht. De staat kan dat geld besparen en gebruiken voor zij die het wel nodig hebben.'

De drukte bij het gebouw komt doordat verzekerden zich alleen daar mogen laten herregistreren. In 2014 is bij invoering van de wet Basiszorgverzekering het bestand van on- en minvermogenden overgeheveld naar het systeem van de basiszorgverzekering, zonder het te screenen. Van 2014 tot 2016 zijn die verzekeringen verlengd, omdat het ministerie de faciliteiten niet had om het anders te doen.

0 comments:

Een reactie plaatsen