donderdag 16 februari 2017

OM eist 5.000 euro boete en 6 maanden cel tegen Belgische kinderarts verdacht van dood door schuld 10-jarige jongen

Arts (59) op dit moment gewoon aan het werk in Suriname


Het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht heeft een boete van 5.000 euro en een halfjaar voorwaardelijke celstraf geëist tegen een 59-jarige Belgische kinderarts die verdacht wordt van dood door schuld. Dat bericht onder andere de Limburgse nieuwswebsite 1Limburg vandaag, donderdag 16 februari 2017.

De kinderarts werkte in 2013 in het voormalige Orbis Medisch Centrum in Geleen (tegenwoordig gefuseerd met het Zuyderland Ziekenhuis). Volgens het OM was zij nalatig bij de behandeling van een 10-jarige jongen. De jongen kwam met hoofdpijnklachten en braken in het ziekenhuis terecht. Na een vermoeden dat er meer aan de hand was dan een migraineaanval, koos de kinderarts er volgens het OM voor te wachten met een MRI-scan tot de volgende ochtend, terwijl zij meteen een CT-scan had moeten maken.
Volgens de ouders van de jongen hadden collega’s van de kinderarts hier ook op aangedrongen.

Die nacht overleed de jongen en uit autopsie bleek naderhand dat hij drie weken eerder al een hersenbloeding had gehad.

Getuige-deskundige Sauer, emeritus hoogleraar kindergeneeskunde, vindt dat er voldoende aanleiding was om een ct-scan te laten maken. Die had volgens hem het leven van Dean kunnen redden. Hij sprak van een omissie in het handelen van de kinderarts. Hij wilde nadrukkelijk het woord fout niet gebruiken.

Volgens de advocaat van de verdachte arts is er echter geen sprake van nalatigheid. Zijn cliënte heeft gehandeld volgens haar inzichten op dat moment. Het is daarom ook eerder een zaak voor het Medisch Tuchtcollege dan voor een strafrechter, zei de raadsman. De Inspectie voor de Gezondheidszorg besloot eerder om af te zien van vervolging.

De Officier van Justitie zei dinsdag geen taakstraf te eisen, omdat de arts tegenwoordig in Suriname werkzaam is.

Naar aanleiding van deze zaak bracht Clement Bailey, medisch directeur St. Vincentius Ziekenhuis in Paramaribo, op 7 april vorig jaar onderstaande verklaring uit ter verdediging van de arts:

'(...) De berichtgeving is echter sensatiebelust, onvolledig, onjuist en eenzijdig. Daarom wil ik wat objectieve informatie verschaffen en de kant van dokter McGregor toelichten. De kinderarts, drs. Magda McGregor-Schuerman, is sinds 1 februari 2015 in dienst van het St. Vincentius ziekenhuis. 

Dokter McGregor heeft in 2013 in een Nederlands ziekenhuis een zeer vervelende casus meegemaakt waarbij een tienjarige jongen is overleden. De casus is in 2013 grondig onderzocht in het betreffende ziekenhuis en door de Nederlandse inspectie voor ziekenhuizen. Aan de hand van de resultaten van deze onderzoekingen is besloten dat dokter McGregor geen blaam treft en er heeft geen verwijzing naar het medisch tuchtcollege plaatsgevonden. 

De ouders van de patiënt waren mogelijk ontevreden dat er geen sancties zijn ondernomen naar dokter McGregor en hebben een klacht ingediend bij het openbaar ministerie in Nederland. Een bezwaarschrift tegen de aanklacht werd afgelopen vrijdag behandeld. 

Feiten zijn: Dokter McGregor heeft een geldige B.I.G. registratie (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) zonder opmerking/aantekening in het BIG-register. Dit kan iedereen controleren. Deze hernieuwde registratie is afgegeven in 2014. Ze is niet op non actief gesteld en heeft zelfs een jaar lang gewoon doorgewerkt in haar ziekenhuis na het voorval. (...)'

(Red. De Surinaamse Krant/1Limburg)

0 comments:

Een reactie plaatsen