woensdag 8 februari 2017

Onbekende brieven ontdekt van verzetsheld George Maduro op Curaçao

Unieke brieven overgedragen aan Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) in Den Haag

George Alvarez-Correa overhandigde de brieven aan directeur van het CBG Leo Voogt (Bron foto: CBG, Den Haag)

Op Curaçao is een collectie onbekende brieven ontdekt van verzetsheld George Maduro, de naamgever van miniatuurstad Madurodam. De ruim 350 brieven lagen in een kist in een loods op het eiland, zo bericht Den Haag FM dinsdag 8 februari 2017, op haar website.

De brieven zijn overgedragen aan het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) in Den Haag. De brieven zijn volgens het centrum van grote waarde. Ze werpen nieuw licht op de jonge jaren van George Maduro, de naamgever van Madurodam.

In zijn brieven wordt onder meer gesproken over zijn ontgroening bij het Corps (tijdens welke hij een ouderejaars in elkaar sloeg die hem aan het treiteren was) en zijn officiersopleiding bij de Cavalerie (waarvan hij bijna werd weggestuurd wegens klungeligheid). De brieven zijn van uitzonderlijke waarde doordat ze een bijzonder en zeer persoonlijk beeld van de jonge George Maduro schetsen, zo is te lezen op de CBG-website.

Het CBG heeft al een omvangrijk archief van de familie Maduro met honderden brieven.

De correspondentie bestaat voornamelijk uit brieven tussen Jossy en Beca, de ouders van George en Sybil Maduro. Naast correspondentie bevat het familiearchief de door George's ouders nagelaten collectie boeken, genealogieën en documenten, die een brede historische belangstelling weerspiegelen. Zijn ouders verdiepten zich niet alleen in hun eigen familiegeschiedenis, maar ook in die van verwante families in het Caribische gebied. Hiermee is het familiearchief Maduro zeer belangrijk voor onderzoekers naar de Caraïben. Dit familiearchief werd veelvuldig geraadpleegd tijdens de totstandkoming van de biografie van Brandt-Carey. Materiaal uit de verzameling wordt ook regelmatig tentoongesteld, onder meer in het Joods Historisch Museum tijdens de tentoonstelling Joden in de Cariben, vier eeuwen geschiedenis in Suriname en Curaçao (2015).
Opmerkelijk genoeg mistten in de collectie brieven van de hand van George Maduro zelf. Terwijl uit onderzoek al was gebleken dat George zijn ouders twee keer per week schreef.

Burgemeester Jozias van Aartsen onthult vandaag een tweede standbeeld van George Maduro in Madurodam. Hij doet dat in aanwezigheid van Prinses Beatrix en de vijftienjarige Iris de Ruyter de Wildt, de huidige burgemeester van de miniatuurstad. Beatrix was ooit de eerste burgemeester van Madurodam.

Op zijn honderdste geboortedag, 15 juli 2016, werd op het plein voor de miniatuurstad een eerste beeld van Maduro als tienjarige jongen onthuld. Op zijn sterfdag – Maduro overleed in 1945 in concentratiekamp Dachau – wordt nu het beeld onthuld van de oorlogsheld als volwassen man.

Links

0 comments:

Een reactie plaatsen