donderdag 16 februari 2017

Ondanks vredesakkoord worden mensenrechtenactivisten en sociale leiders Colombia bedreigd

317 Mensenrechten- schendingen geregistreerd tussen 29 augustus 2016 en 29 januari 2017


Mensenrechtenactivisten en 'sociale leiders' in Colombia worden nog steeds bedreigd en geïntimideerd ondanks het bereikte vredesakkoord tussen rebellengroep FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) en de regering. 

Sociale leiders zijn tenminste 317 slachtoffer geworden van mensenrechtenschendingen sinds het begin van het definitieve staakt het vuren tussen de Colombiaanse regering en rebellen van de FARC, aldus een rapport uitgebracht door een mensenrechtencommissie van de Colombiaanse politieke en sociale beweging 'Marcha Patriotica' (zie foto - Bron: Twitter/@MarchaPatriotica). Dit bericht TeleSUR in Venezuela woensdag 15 februari 2017.Het rapport heeft zaken van geweld tegen sociale leiders geregistreerd tussen 29 augustus 2016 en 29 januari 2017 die systematisch waren. Tijdens deze periode zijn 317 mensenrechtenschendingen geidentificeerd, begaan door groepen gerelateerd aan paramilitaire krachten.

Het document is tot stand gekomen 'om het publiek en de internationale gemeenschap de complexe situatie te tonen in diverse regio's van het land veroorzaakt door acties van paramilitaire groepen en overtreding van internationale mensenrechten', aldus de Marcha Patriotica in haar rapport.

Burgerslachtoffers, een product van socio-politiek geweld, is extreem toegenomen in Colombia, volgens het rapport. Gedurende de laatste vijf jaren had die toename een directe relatie met de vorderingen van het vredesproces en de weigering van secties in extreemrechtse hoek om dat proces te laten continueren.Volgens de organisatie heeft de informatie de door haar herhaald uitgeroepen bezorgdheid bevestigd. Maar, ze hebben geen antwoorden gekregen 'om het systematische socio-politiek geweld te stoppen'.

De meest voorkomende acties tegen leiders, organisaties en gemeenschappen zijn bedreigingen, moorden en vergeldingen worden.

De hechte relatie tussen paramilitaire groepen, politici en landeigenaren heeft geleid tot een politiek, socio-economisch en territoriaal dispuut in het land, aldus het rapport.

De Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie (IACHR) waarschuwde in november, dat de toename van het aantal moorden op mensenrechtenactivisten in Colombia 'alarmerend' is en stelde daarenboven, dat vele activisten te maken hebben met vergeldingen en bedreigingen.

De IACHR, een onafhankelijke organisatie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), heeft ook bericht, dat minstens 50 mensenrechtenactivisten zijn gedood in Colombia in 2016.


(Red. De Surinaamse Krant/Marcha Patriotica/TeleSUR)

0 comments:

Een reactie plaatsen