zaterdag 11 februari 2017

Oud-korpschef Nationale Politie Bouman declareert ruim 23.000 euro onkosten voor advies over politie Caribisch Nederland

Geld uitgegeven aan vliegreizen, hotelkosten en vervoer ter plaatse

- Bouman reist voor advies drie keer naar Caribisch gebied en vliegt onder andere met Insel Air
- Nog steeds wordt Bouman doorbetaald met een jaarsalaris van 185.000 euro


Een advies van de omstreden oud-korpschef van de Nationale Politie, Gerard Bouman (zie foto - Bron: politie.nl), blijkt veel meer te hebben gekost dan tot nu toe bekend was. Bouman heeft voor een advies over het politiekorps Caribisch Nederland ruim 23.000 euro aan onkosten gedeclareerd. RTL Z achterhaalde het advies al eerder, maar heeft nu ook de bonnetjes in handen die Bouman declareerde, zo bericht RTL Nieuws vrijdag 10 februari 2017.

Daaruit blijkt dat het geld op ging aan vliegreizen, verblijfskosten en vervoer ter plaatse. Dat kwam nog boven op zijn jaarsalaris van 185.000 euro.

Bouman bleef als adviseur aan bij de politie, nadat hij in maart vorig jaar afzwaaide als korpschef. Hij raakte in opspraak nadat bekend was geworden dat de ondernemingsraad van de politie buitensporige bestedingen en uitgaven van de ondernemingsraad niet goed zou hebben gecontroleerd. Bouman had van die verspilling op de hoogte moeten zijn.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie gaf de opdracht voor het advies. Bouman werd gevraagd om te adviseren over het managementteam van het korps en scenario's uit te werken voor samenwerking met en ondersteuning door de nationale politie. Met het advies is uiteindelijk maar weinig gebeurd. Het ging eind vorig jaar naar de Tweede Kamer, maar de aanbevelingen die Bouman deed, werden door minister Van der Steur niet overgenomen (zie hierna):


Aanvankelijk zou Bouman acht weken als adviseur optreden, met ingang van maart 2016. Zijn advies diende 'uiterlijk in juni in bezit te zijn van de opdrachtgever', het ministerie van Veiligheid en Justitie. Maar, Bouman was uiteindelijk zeven maanden bezig. Zijn rapport werd pas op 1 november 2016 afgerond.

Ongevraagd schreef Bouman ook een memo over de integriteit van het korps Caribisch Nederland (zie hierna):Vooral dit memo leidde tot cynische reacties, omdat Bouman op het moment dat het uitlekte zelf in opspraak raakte. Voor zijn advies en memo reisde Bouman in totaal drie keer naar het Caribisch gebied. Hij verbleef er tussen 31 maart en 29 april, tussen 25 juni en 2 juli, en tussen 30 oktober en 1 november 2016. De eerste twee bezoeken waren voor onderzoek; het laatste om zijn rapport ter plekke te presenteren en toe te lichten, laat het ministerie weten.

De hoogte van de onkosten (23.000 euro dus) verklaart het ministerie door te wijzen op het feit dat Bouman in het Caribisch gebied verschillende eilanden moest bezoeken. Daarvoor moet nu eenmaal gevlogen worden. Pikant, aldus RTL Nieuws: hij reisde onder meer met Insel Air. Begin deze maand toonde het kabinet zich bezorgd over de veiligheidssituatie bij deze vliegmaatschappij en verbood het ambtenaren nog langer dienstreizen te maken met Insel Air.

Bouman verbleef in hotels die tussen de 87 en 179 dollar per nacht kosten. Hiermee blijft hij binnen de normen die gelden voor buitenlandse dienstreizen van ambtenaren. Nog steeds wordt Bouman doorbetaald met een jaarsalaris van 185.000 euro, ook al heeft Van der Steur laten weten voorlopig niet van zijn diensten gebruik te zullen maken.

0 comments:

Een reactie plaatsen