zaterdag 4 februari 2017

Populatie uit VS en Canada in Suriname overwinterende grijze strandloper daalt fors door mogelijk jacht en kwikgebruik in goudwinning Suriname

Amerikaanse onderzoekers die onderzoek uitvoeren naar klein strandvogeltje in kustgebied Suriname bedreigd door jagers

Jager snijden banden auto Amerikanen kapot  


De kleine grijze strandlopers (Calidris pusilla) - bruin en wit - hebben een opmerkelijke migratie naar het zuiden in de herfst, waarin ze non-stop tot bijna 100 kilometer per uur gedurende een week afleggen om de 5.300 kilometer vanuit de Amerikaanse staat New Jersey over de Atlantische Oceaan te kunnen afleggen alvorens te landen op de kusten van Zuid-Amerika in Frans-Guyana en Suriname, zo schrijft James M. O'Neill vrijdag 3 februari 2017 op de nieuwswebsite NorthJersey.com. (Bron foto's: New Jersey Audubon)

Maar, onderzoekers in New Jersey en Canada hebben een gestage, opvallende 30-jaar afname van de strandloper's populatie geconstateerd en proberen de oorzaak daarvan te vinden. Dat is de reden waarom New Jersey Audubon's David Mizrahi zich onlangs aan de kust van Suriname bevond, reizend per boot door een mangrovebos, geplaagd door de vele muggen, zwetend in de hitte, kamperen gedurende dagen in de buurt van uitgebreide wadden en slapen in een hangmat.

'Het is echt hard werken - niet iets voor mensen die op zoek zijn naar comfort', aldus Mizrahi. Terwijl hij daar was zag hij de pootafdrukken van jaguars en maakte oogcontact met een kaaiman - een Zuid-Amerikaanse alligator. Hij zag ook een wilde Surinaamse kust met kaalkopooievaars (Mycteria americana), rode lepelaars en scharlaken ibissen.

Het zien van zulke kleurrijke, exotische vogels was als snoep voor de vogelonderzoeker.

Tijdens een van zijn recente reizen installeerde hij drie radiovolgstations in Suriname en twee in Frans-Guyana. De stations lijken op ouderwetse tv-antennes. Meer recent keerde hij terug om een aantal van de strandlopers te vangen, om op hun rug radiozenders zo groot als knopen te bevestigen, die een signaal om de 10 seconden uitzenden om opgenomen te worden door de 'tracking stations'. Op die manier kunnen onderzoekers er achter komen of de 15 centimeter lange vogels hun overwinteringsperiode overleven. Het aantal grijze strandloper dat overwintert in Suriname is gedaald van 2,5 miljoen in de jaren '80 van de vorige eeuw tot ongeveer 400.000 in de afgelopen jaren.

Tijdens hun voorjaarstrek naar het noorden, maken de strandlopers stops in verschillende plaatsen langs de Atlantische kust, maar de grootste concentratie stopt in New Jersey, langs de kust van Delaware Bay. 'We kunnen fantastisch werk verrichten door deze vogels te helpen in de paar weken dat ze in Delaware Bay zijn', zegt Mizrahi, uitleggend waarom New Jersey Audubon haar onderzoek heeft uitgebreid naar het overwinteringsgebied van de vogels in Suriname, Frans-Guyana en het noorden van Brazilië.

Eric Stiles, voorzitter van New Jersey Audubon: 'Deze vogels kennen geen grenzen. Als we geïnteresseerd zijn om ze te beschermen dan is ons werk wereldwijd. Dat is onze verantwoordelijkheid. We moeten dit doen.' Door het begrijpen van hun habitat in alle plaatsen waar de vogels stoppen, kunnen onderzoekers beter lokaliseren welke bedreigingen het meest van belang zijn voor hun overleving - of een gebrek aan degenkrabeieren om te eten  in Delaware Bay, of wijzigingen in hun Arctische broedplaats als gevolg van klimaatverandering of één of andere verontreinigende stof in het wad in Suriname.

Nieuw onderzoek heeft uitgewezen, dat verschillende soorten kustvogels die broeden in het Noordpoolgebied hoge niveaus kwik in hun systemen hebben, misschien door vervuiling in atmosferische circulatiepatronen. En onderzoekers proberen te onderzoeken of kwik, gebruikt in de groeiende goudwinningsindustrie in Suriname, ook gevolgen kan hebben voor de vogels.

Een aspect, aldus Mizrahi, dat de vogels echt bedreigt in Suriname is stroperij door jagers, ook al is de jacht op de vogels illegaal. Tijdens een onderzoeksreis een paar jaar geleden werkte Mizrahi in een reeks lagunes ongeveer 32 kilometer mijl van Paramaribo, de hoofdstad, toen hij en collega-onderzoekers geweerschoten hoorden. Ze waren bang dat ze misschien per ongeluk zouden worden neergeschoten door jagers. Later, tijdens een wandeling over een pad, troffen ze de jagers aan en vroegen hen om ergens anders te gaan jagen, omdat zij daar bezig waren met onderzoek. De jagers werden boos, maar verdwenen, zegt Mizrahi. Toen hij en zijn partners bij hun auto kwamen zagen ze dat de banden waren doorgesneden....

Hij keert toch binnenkort weer terug naar Suriname om de data te verzamelen vergaard via de radio antenne en gaat in 2018 terug om meer vogels van een zendertje te voorzien.

Het antwoord op de vraag waarom de populatie strandlopers ernstig dalende is, zou nog jaren op zich kunnen laten wachten, maar de New Jersey Audubon is van plan om te blijven kijken. 'We houden ons allemaal bezig met het behoud van vogels, maar om dat te doen, hebben we een mondiale verantwoordelijkheid om de expertise van David met andere overheden en non-profit organisaties te delen', zegt Stiles. 'Tijdens hun migraties passeren deze vogels  allerlei verschillende culturen en landen. Wat een een ongelooflijke diversiteit deze plaatsen verenigt is deze vogel, en wij delen dat.'

(Red. De Surinaamse Krant/NorthJersey.com/New Jersey Audubon)

Ter informatie:

0 comments:

Een reactie plaatsen

Voor de echte kunstliefhebber!

Voor de echte kunstliefhebber!