donderdag 16 februari 2017

President Bouterse aanwezig bij crematie Sital te Weg naar Zee

Tijdens het afscheid werd amper gerept over zijn militaire periode

'In hem verliest Suriname een intellectueel, een topmanager, een politicus met een duidelijke ideologie'


In de Memre Boekoe kazerne werd gisteren afscheid genomen van Badrisein Sital, waarna hij met militair eerbetoon naar Weg naar Zee werd begeleid voor de crematie. Hij overleed op 10 februari in een ziekenhuis. Sital is atheïst geweest. Daarom werd geen dienst gehouden, maar een revue van zijn leven door zijn naaste vrienden en familie. Over zijn militaire carrière, behalve het voorlezen van zijn curriculum vitae, werd niet veel gezegd. Ook niet over zijn tijd en rol bij de Nationale Democratische Partij, aldus Starnieuws woensdag 15 februari 2017. 

President Desi Bouterse, tevens voorzitter van de NDP en leider van de groep van 16 die op 25 februari 1980 een militaire coup pleegden, was aanwezig om afscheid te nemen van zijn oude strijdmakker, maar hield geen toespraak, alsook Ramon Abrahams en Laurens Neede.

Sital heeft veel betekend voor de landbouw en de export, zo zeiden verschillende sprekers. Hij had plannen klaarliggen om de kleine boeren van Saramacca nog meer stappen vooruit te helpen. Zijn vrienden en collega's hebben beloofd het project af te maken.

Vriend en collega Anand Ramkisoensingh stelde dat het land een groot verlies lijdt. 'In hem verliest Suriname een intellectueel, een topmanager, een politicus met een duidelijke ideologie, een daadkrachtige vechter tegen kolonialisme en uitbuiting, een waarachtig onwrikbaar revolutionair en vooral een eerlijke en integere man.'

Met militaire eer werd de kist gedragen naar de brandstapel. Na saluutschoten en het trompetsaluut wordt de vlag door een militair overhandigd aan de weduwe.

0 comments:

Een reactie plaatsen