donderdag 9 februari 2017

'President Bouterse geniet geen immuniteit, de wetgeving voorziet daar niet in'

Hugo Essed: 'Een eventuele opstand van aanhangers Bouterse bij een veroordeling is een grote leugen die de samenleving wordt ingeprent'


President Desi Bouterse geniet geen enkele immuniteit als het gaat om berechting in een strafproces. De Surinaamse wetgeving voorziet daar niet in, aldus advocaat Hugo Essed - in het 8 decemberstrafproces vertegenwoordiger van de nabestaanden van de slachtoffers van de 8 decembermoorden van 1982 - dinsdagavond als gastspreker op een discussieavond van de Stichting Kenniskring. Een eventuele opstand van aanhangers van de president bij een veroordeling door de Krijgsraad wordt door hem gezien als een grote leugen die de samenleving wordt ingeprent, niet eens door Bouterse, maar door aanhangers van hem. Die mening wordt ook gedeeld door onder andere staatsrechtgeleerden, zo bericht de Ware Tijd vandaag, 9 februari 2017.

Voor Essed en zijn cliënten is het een vaststaand feit, dat hoofdverdachte Desi Bouterse, niet zonder een veroordeling uit deze rechtszaak komt.

Essed zei, dat dit door strafrechtgeleerden, zoals wijlen Freddie Kruisland en voormalig advocaat-generaal Armand van der San, meerdere keren is bevestigd. Er wordt rekening mee gehouden dat niet alle 26 verdachten schuldig worden bevonden.

Veroordeling van Bouterse is het uitgangspunt van de nabestaanden en dat zal rechtdoen aan het gevoel, dat er in Suriname nog altijd sprake is van een rechtsstaat. Volgens Essed, gaat het bij de nabestaanden en de samenleving precies daarom in deze strafzaak.

Of er daarna sprake zal zijn van gratie of amnestie is een ander hoofdstuk, maar daarvan is de advocaat geen voorstander en hij zal er dan ook niet aan meewerken. De jurist zegt over het verdere verloop van de rechtszaak een positief gevoel te hebben, sinds de Krijgsraad op 30 januari heeft beslist dat juridisch niets het proces in de weg kan staan. 'Donderdag zal er denk ik opluchting zijn en voor anderen teleurstelling.'

Maar, inmiddels is bekend geworden, dat het Openbaar Ministerie (OM) toch hoger beroep heeft aangetekend tegen het besluit van de Krijgsraad om het 8 decemberproces voort te zetten. Deze actie van het OM zorgt waarschijnlijk weer voor frustratie van het proces. Of hoofdverdachte Bouterse enige inbreng heeft gehad in de beslissing van het OM om in hoger beroep te gaan is niet duidelijk, maar met een sluwe vos is niets uit te sluiten, die verliest immers nooit zijn streken en is er al eerder in geslaagd om de procesgang te dwarsbomen.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd) 

0 comments:

Een reactie plaatsen