woensdag 15 februari 2017

Proefdieronderzoek VU Amsterdam: Sport niet op kunstgras met rubbergranulaat

Rubberkorrels kunstgrasvelden blijven zorgen voor tegenstrijdige geluiden deskundigen


De stoffen in de rubberkorrels op kunstgrasvelden hebben mogelijk toch gezondheidseffecten op mensen. Dat zou blijken uit nieuw onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam dat vanavond (Nederlandse tijd), woensdag 15 februari 2017, wordt gepresenteerd in het VARA-tvprogramma Zembla. De onderzoekers deden proefjes met zebravisjes en zebravisembryo’s, die werden blootgesteld aan water waarin de korrels hebben gelegen. Het gevolg: 'De embryo’s gaan dood en de visjes vertonen gedragsverandering.'

Onderzoeksleider Jacob de Boer adviseert mensen in een persbericht van Zembla om niet te te sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat.


'
'Ik zou het zelf niet doen', aldus de hoogleraar. Het is volgens de onderzoekers nog te vroeg om te zeggen of de stoffen in het rubbergranulaat ook schadelijk zijn voor mensen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) concludeerde eerder, dat voetballen op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubberkorrels niet gevaarlijk is. Over het gebruik van de rubberkorrels ontstond vorig jaar ophef na een uitzending van Zembla (zie hierna):


Deskundigen legden daarin een verband tussen rubbergranulaat, dat op kunstgrasvelden ligt, en kanker. Het RIVM oordeelde later dat de stoffen die in de korrels zitten slechts in zeer lage hoeveelheden vrijkomen.

Hoogleraar De Boer waarschuwt echter dat naast de PAK’s ook andere stoffen in het rubbergranulaat zitten. 'Organische stoffen, geen metalen. En die kunnen een toxisch effect hebben. Dat moet in kaart worden gebracht.'

De Telegraaf berichtte eerder vandaag, dat de rubberkogelbranche zichzelf een strengere norm oplegt als het gaat om de hoeveelheid gevaarlijke stoffen in het granulaat. Vanaf 1 maart moeten de korrels aan veel strengere regels voldoen. Daarmee wil de branche de discussie over de rubberkorrels op kunstgrasvelden inperken.

Vanavond om 21:20 uur bij de VARA op NPO 2.

Ondanks de grote bezorgdheid in Nederland en bij de Wereldvoetbalbond (FIFA) achtte John Krishnadath, voorzitter van de Surinaamse Voetbalbond (SVB), zo zei hij 18 oktober 2016 in de Ware Tijd, het nog niet nodig om de activiteiten op de kunstgrasvelden in Suriname stop te zetten. Krishnadath zou de kat uit de boom kijken en achtte het medio oktober niet nodig om acties te ondernemen.

Hij wees erop dat er al jaren gebruik wordt gemaakt van deze velden en dat je niet plotseling tot sluiting kan overgaan. 'Wij moeten rustig wachten om te zien wat de resultaten van de onderzoeken zullen zijn. Wij zullen pas daarna ons standpunt innemen.'

Indien onderzoeken zouden uitwijzen dat de rubberen korrels daadwerkelijk schadelijk zijn voor de gezondheid, dan gaat volgens Krishnadath de SVB waarschijnlijk ook geen gebruik meer maken van de kunstgrasvelden. Maar, daar wilde hij in oktober 2016 nog niet aan denken, omdat het verlies groot zal zijn. 'Als het werkelijk zo zal zijn, zullen wij acties moeten ondernemen. Het verlies zal wel groot zijn, omdat er de afgelopen tijden veel kunstgrasvelden zijn aangelegd.' 

Tot nu toe heeft - voor zover bekend - de SVB nog geen enkele actie ondernomen.

0 comments:

Een reactie plaatsen