maandag 6 februari 2017

PVV onder Surinaamse Nederlanders de tweede partij...na de PvdA

Na PvdA zou 14% van Surinamers op de partij van Geert Wilders stemmen

Sylvana Simons moet flink aan de bak wil ze een zetel in de Tweede Kamer bemachtigen


Van oudsher stemmen allochtone kiezers op de PvdA. Maar, zo vanzelfsprekend is dat niet meer, blijkt uit een unieke peiling. De PVV is onder Surinaamse Nederlanders zelfs de tweede partij.Nog steeds stemmen de meeste Nederlanders met een migratie-achtergrond het liefst op een linkse partij. Maar, bij mensen met Surinaamse wortels is iets bijzonders aan de hand. Na de PvdA kiest veertien procent van de Surinamers voor Geert Wilders, zo laat de EtnoBarometer zien, aldus het AD vandaag, maandag 6 februari 2017. Hoe dat komt, is nog onduidelijk. 

De PVV is op sociaal-economisch gebied hartstikke links, dat is wellicht een deel van de verklaring. Maar, ook anti-islamitische sentimenten spelen vermoedelijk een rol, blijkt uit onderzoek van een student sociologie van de Vrije Universiteit. Hij ontdekte dat Wilders mede om deze reden goed scoort onder Haagse Hindoestanen. Ook overlast door Turkse, Marokkaanse en Poolse stadgenoten zou een verklaring zijn.

Sylvana Simons moet in elk geval nog flink aan de bak, wil ze een zetel in de Tweede Kamer bemachtigen. Zij haalt met haar nieuwe partij Artikel 1 slechts twee procent van de allochtone stemmen. Onder Surinamers is dat iets meer, maar met vier procent nog steeds te weinig om voet aan de grond te krijgen op het Binnenhof.

'Het grootste probleem is mensen naar de stembus krijgen', zegt politicoloog Floris Vermeulen van de Universiteit van Amsterdam, die zijn onderzoek richt op migranten. 'Mensen met een migratie-achtergrond gaan minder snel stemmen dan andere Nederlanders. Als DENK één of twee zetels haalt is dat al een enorme prestatie.' Zelf rekent DENK op zo'n vijf zetels.

Vermeulen: 'De Surinaamse gemeenschap is over het algemeen minder georganiseerd en minder geïnteresseerd in politiek dan de Turkse. Het is de vraag of Sylvana überhaupt in de Kamer komt.'

Haar boodschap slaat in elk geval wél aan bij allochtone kiezers. De EtnoBarometer laat zien dat zij zich het meest druk maken over discriminatie en racisme. Andere thema's die voor hun een rol spelen bij hun stemkeuze zijn integratie, criminaliteit, werkloosheid en immigratie.

0 comments:

Een reactie plaatsen