vrijdag 10 februari 2017

Regering gaat weer over tot subsidiëren van babyvoeding in blik

Stopzetten subsidie heeft niet geleid tot gewenst effect, stimuleren van borstvoeding

Babyvoeding opgenomen op lijst basisgoederen vrij van invoerrecht en omzetbelasting


Het stopzetten van subsidie op babyvoeding in blik in september 2015 met de bedoeling borstvoeding te stimuleren, heeft niet het gewenste effect gehad. De directrice van het ministerie van Volksgezondheid, Maureen Wijngaarde-van Dijk, zegt vandaag, vrijdag 10 februari 2017, in de Ware Tijd, dat betrokkenen niet goed zijn voorbereid. De regering heeft daarom besloten het product weer te subsidiëren.

Babyvoeding is opgenomen op de lijst van basisgoederen die vrij van invoerrecht en omzetbelasting mogen worden ingevoerd. De directrice verwacht dat dit besluit nadelig kan uitvallen voor onder andere projecten ter stimulering van borstvoeding. Tot voor de afschaffing subsidieerde de regering dit product voor 80 procent.

De verkoop verliep via de Regionale Gezondheidsdienst, maar omdat de overheid haar subsidieverplichting niet nakwam, weigerde de organisatie het product nog langer te verkopen. Moeders die hun kind toch hiermee wilden voeden moesten de marktprijs betalen en die is nu meer dan twintig Surinaamse dollar.

'Als je de babyvoeding plotseling weghaalt en je hebt geen andere maatregel in de plaats, dan zal je besluit toch niet het beoogde effect hebben', zegt de directrice.

Er zijn zaken die bij het wegvallen van dit product geregeld moeten worden, zoals een ruimte voor de moeder op de werkvloer waar ze haar baby kan voeden of borstmelk kan afkolven. Ook zou zwangerschapsverlof voor iedere vrouw, ongeacht haar baan, mogelijk moeten zijn. Onder andere de Stichting ter Bevordering van Borstvoeding in Suriname zou in het hele land actief moeten zijn. Het ministerie moet actie ondernemen, maar ook de particuliere sector heeft een bijdrage te leveren, aldus de directrice.

0 comments:

Een reactie plaatsen