dinsdag 14 februari 2017

Regering tracht werkonderbreking leerkrachten te voorkomen door te dreigen met inhouding salaris

Schoolhoofden krijgen opdracht om presentielijst bij te houden

Regering lijkt acties onderwijsbonden BvL en ALS zat te zijn


Voor leerkrachten die zich vanaf morgen niet op school melden om les te geven, geldt het principe ‘no work, no pay’. Dat verklaart vicepresident Ashwin Adhin namens de regering, zo bericht de Ware Tijd dinsdag, 14 februari 2017, aan het einde van de middag op haar website.

Schoolhoofden hebben de opdracht gekregen om een presentielijst bij te houden. Dit besluit is genomen, omdat de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) morgenochtend een algemene ledenvergadering houdt in Mata Gauri aan de Kwattaweg.

De onderhandelingen tussen de regering en BvL en ALS over met name het herwaarderingsprogramma zijn vastgelopen. De regering heeft besloten niet verder te onderhandelen met bondsvoorzitter Wilgo Valies. Volgens de regering komt Valies steeds weer terug op iets anders als er iets met hem afgesproken is.

Valies zegt daarentegen dat hij consequent is in zijn benadering.

Grote vraag is nu in hoeverre de regering gerechtigd is om het als chantagemiddel het salaris van actievoerende onderwijsgevenden over niet gewerkte uren niet uit te betalen. Het stakingsrecht is immers grondwettelijk vastgelegd. De kans is niet onwaarschijnlijk, dat Valies het besluit van de regering voor de rechter gaat aanvechten.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

0 comments:

Een reactie plaatsen