dinsdag 7 februari 2017

Reisbureaus in Suriname adviseren reizigers niet met Insel Air te vliegen

'Momenteel vliegt Insel Air niet met eigen machines van en naar Suriname'


Surinaamse reizigers die naar bestemmingen in de regio willen vliegen, wordt door reisbureaus geadviseerd om dat niet te doen met de Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air. Als passagiers dat toch doen, is dat voor eigen risico. 'De Asra heeft haar leden in elk geval instructies gegeven om hun klanten dit voor te houden', zegt Anoepkoemar Bhaggan, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Reisagenten (Asra), vandaag, dinsdag 7 februari 2017, in de Ware Tijd.

Insel Air voert wekelijks minstens zeven vluchten vanuit Suriname naar de regio uit, 'maar, momenteel vliegt ze niet met eigen machines van en naar Suriname. Voor zover wij weten, worden vluchten hooguit met ingehuurde machines van andere maatschappijen uitgevoerd', zegt Brian De Souza, hoofd van de Surinaamse Burger Luchtvaart Authoriteit (CASAS, Civil Aviation Safety Authority Suriname). Er is nog geen informatie uitgewisseld tussen CASAS en haar Curaçaose tegenhanger over de perikelen rondom de Antilliaanse maatschappij die de markt in 2006 betrad.

Insel Air groeide de afgelopen jaren uit met tal van bestemmingen in Zuid-, Midden- en Noord-Amerika en het Caribisch gebied. Ze vervoerde in 2015 nog ruim 1 miljoen passagiers. De maatschappij begon financiële problemen te ondervinden in 2016, omdat ze naar eigen zeggen, bijna 100 miljoen euro heeft vast zitten in Venezuela, dat weinig deviezen heeft.

Een groot deel van de vloot van Insel Air werd al geruime tijd aan de grond gehouden, omdat de maatschappij niet het regulier onderhoud niet kan laten uitvoeren. De meest recente klap is het besluit van de Curaçaose luchtvaartautoriteit om eind vorige maand de rest van de langeafstands machines aan de grond te houden. 'Het is niet bekend welke routes de maatschappij wel in staat is te onderhouden', zegt Bhaggan.

De Souza zegt, dat Insel Air nog korte afstandsvluchten uitvoert tussen de Antilliaanse eilanden.

0 comments:

Een reactie plaatsen