woensdag 8 februari 2017

Rel om Surinaams kookboek naar rechter: ’Zelfs spelfouten gekopieerd!’

Stichting Kankantrie: 'Zelfs indeling en titel van het boek zijn hetzelfde, dat is gewoon plagiaat'

Rotterdamse uitgever Dubois wordt door stichting voor rechter gesleept - Dubois: 'Aantijgingen zijn leugens en onwaarheden'


Er is een heftige ruzie over roti uitgebroken in de Surinaamse keuken. De Rotterdamse uitgeverij Dubois wordt beschuldigd van het vrijwel geheel overschrijven van het Groot Surinaams Kookboek, een standaardwerk, zo schrijft Bart Mos vandaag, woensdag 8 februari 2017, in De Telegraaf.

'Ze hebben 95 procent letterlijk overgenomen. Zelfs de spelfouten. Dit is pure diefstal!', zegt Freddy May (72), vrijwillig bestuurder van de Stichting Kankantrie uit Capelle aan den IJssel, die sinds 1976 de auteursrechten op het Groot Surinaams Kookboek bezit. Het kookboek is een standaardwerk in de Surinaamse keuken, met honderden oorspronkelijke recepten, waaronder roti, fladder, fachong en Surinaams kerstbrood. De recepten zijn afkomstig van twee docenten van de huishoudschool in Paramaribo. Hun maaltijden en baksels werden in de jaren zeventig samengevoegd tot een kookboek.

'De schooldirecteur kwam destijds met een schoenendoos vol recepten naar Nederland. Daar heeft onze stichting een kookboek van gemaakt. Sindsdien is het boek nog diverse malen herdrukt. Het is altijd een populaire uitgave onder de Surinaamse Nederlanders geweest', aldus May.

Afgelopen november kwam er plotseling een ’heruitgave’ op de markt. 'Zonder enig overleg heeft mevrouw Dubois alle recepten overgenomen en er nieuwe foto’s bijgeplaatst. Zelfs de indeling en de titel van het boek is hetzelfde. Dat is gewoon plagiaat.' Stichting Kankantrie (’genoemd naar een hele grote Surinaamse boom’) sleept daarom morgen uitgeverij Dubois voor de rechter.

De stichting wil dat het gestolen werk uit de boekhandel gaat en eist een voorlopige schadevergoeding van 10.000 euro. Uitgever Diana Dubois doet de aantijgingen desgevraagd af als 'leugens en onwaarheden'.

0 comments:

Een reactie plaatsen