maandag 6 februari 2017

Schoolhoofden middelbare scholen buigen hoofd over 'crasrooster'

Door staking leerkrachten opgelopen leerstofachterstand moet worden ingelopen


'Leraren komen er niet onder uit om na school en op de zaterdag les te geven en mogelijk in Paasvakantie'


Schoolhoofden van middelbare scholen praten deze week over een inhaalschema, na de hervatting van het onderwijs vorige week maandag na de staking ba onderwijsgevenden. Dit ‘crashrooster’ is bedoeld om achterstand in leerstof die door de onderwijsstaking is ontstaan, in te halen. Voor de directeuren wordt het bijna toveren, omdat ze bij de samenstelling van het inhaalprogramma rekening moeten houden met het vermogen van de scholieren om de leerstof op te nemen, zonder dat de kwaliteit eraan gaat, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 6 februari 2017.

'We willen de waarde van het diploma garanderen', zegt Balram Soemeer van het VOS-directeurenberaad.

Het is vooral in de examenklassen niet aan te raden om onderdelen van de leerstof weg te laten. Intussen hebben de scholen het vervolg van de schoolonderzoeken voor het eerste kwartaal vorige week uniform afgewerkt. Ze zouden in feite rond de periode toen de staking begon, op 10 januari, moeten zijn begonnen.

Ook op lagere scholen waar het onderwijsproces was ontregeld is het een uitdaging de leerstof in te halen. Doordat de meeste klassen een vol rooster hebben, komen leraren er niet onder uit om na school en op de zaterdag les te geven.

Het is te verwachten dat ook de Paasvakantie opgeofferd zal moeten worden, zegt Soemeer, directeur van het mr. dr. J.C. de Miranda Lyceum. Dit geeft een beeld van hoeveel leerstof er verloren is gegaan tijdens de staking van drie weken.
'Nu zitten wij met de gebakken peren.' Soemeer vindt het belangrijk dat partijen snel overeenstemming bereiken. Belangrijk is daarbij dat in elk geval ook ouders hun stem laten horen. 'Het is hopen, duimen en bidden dat het onderwijsproces voor dit jaar niet weer wordt onderbroken.'

0 comments:

Een reactie plaatsen