vrijdag 10 februari 2017

Stopzetting inreisverbod Trump voor reizigers uit zeven 'moslim-landen' wordt gehandhaafd

Weer tegenvaller voor eigenzinnige Trump


De tijdelijke stopzetting van het inreisverbod dat de Amerikaanse president Donald Trump had uitgevaardigd voor reizigers uit zeven zogenoemde moslimlanden blijft gehandhaafd. Dat heeft een federaal Hof van Beroep in San Francisco donderdag (plaatselijke tijd) 9 februari 2017 bepaald. 

De regering in Washington had beroep aangetekend tegen de uitspraak van een rechter in de staat Washington vorige week vrijdag, die had bepaald dat het inreisverbod niet kan gelden zolang er juridisch geen duidelijkheid over is.

De drie rechters in San Francisco besloten unaniem dat het tijdelijk verbod in stand blijft.

De rechter zegt nu, dat de Amerikaanse regering geen enkel bewijs heeft geleverd dat een verbod op reizigers uit de zeven landen zou rechtvaardigen. Er zou niet één inwoner van de zeven moslimlanden betrokken zijn bij een terroristische aanslag op Amerikaans grondgebied. Daarbij heeft de regering nagelaten volledige uitleg te geven op de handhaving van het inreisverbod, aldus de rechtbank.

Het ministerie van Justitie had namens de regering-Trump een hoger beroep aangespannen. De drie rechters in San Francisco besloten donderdagnacht unaniem dat het tijdelijk stopzetten van het inreisverbod in stand blijft.

President Trump reageerde direct na de uitspraak op Twitter: 'De veiligheid van ons land staat op het spel!'. Hij schreef erbij 'See you in court!' (zie hieronder), wat zou betekenen dat hij dit besluit opnieuw in de rechtszaal aanvecht. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zegt in een reactie tegen persbureau Reuters, dat de uitspraak wordt bestudeerd en dat wordt bekeken welke mogelijkheden er zijn.(Red. De Surinaamse Krant/Twitter/Trouw/De Telegraaf/Reuters)

0 comments:

Een reactie plaatsen