donderdag 9 februari 2017

Trouw: Een dappere en onafhankelijke rechter in Suriname

Cynthia Valstein-Montnor dapper en zeer zwijgzaam in het openbaar....


Dapper. Onafhankelijk. Rechter Cynthia Valstein-Montnor (zie foto - Bron: Global Military Justice Reform), voorzitter van de Krijgsraad van Suriname, oogst veel bewondering voor de manier waarop zij al meer dan negen jaar lang het decembermoordenproces leidt, zo schrijft de Belgische correspondent in Suriname Pieter van Maele woensdagavond 8 februari 2017 in Trouw, aan de vooravond van de zitting van de Krijgsraad waarin een uitspraak wordt verwacht in het 8 decemberproces in de zaak tegen onder andere hoofdverdachte Desi Bouterse.

Maar, wat ze zelf vindt van alle obstakels die president en hoofdverdachte Bouterse telkens weer opwerpt bij pogingen zijn eigen rechtszaak stop te zetten? Dat weet enkel een handjevol intimi, aldus Van Maele. Al sinds de start van het proces in 2007 houdt ze namelijk de pers op grote afstand.

Niet onbegrijpelijk, immers één uitspraak die haar onafhankelijkheid in twijfel zou trekken en het uiterst moeizaam opgebouwde strafproces dondert als een kaartenhuis in elkaar. Dus houdt de juriste zelfs na openlijke intimidatiepogingen van Bouterse en zijn regering de kaken stevig op elkaar. Ook tegenover Van Maele, die toch met behulp van het internet een artikel 'over Valstein-Montnor in elkaar heeft weten te draaien om de aandacht nog eens extra te vestigen op de rechtszaak van vandaag, donderdag 9 februari.

Klikt u hier om het hele artikel op de website van Trouw te lezen. 

0 comments:

Een reactie plaatsen