vrijdag 3 februari 2017

Twee watertorens uit Commewijne gaan op transport naar Kwamalasamutu en Alalapadu

Inheemse (Trio-) dorpen in diepe zuiden Suriname kunnen uitzien naar betere watervoorziening


Twee watertorens in Commewijne, die al geruime tijd niet werden gebruikt, zijn gedemonteerd en zullen opgezet worden in de inheemse dorpen Kwamalasamutu en Alalapadu in Zuid-Suriname. Marlon Oosterling, directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), zegt vandaag, vrijdag 3 februari 2017, in de Ware Tijd, dat wegens bezuiniging deze watertorens worden hergebruikt. Als ze nieuw zouden worden aangeschaft zouden ze elk zeker een half miljoen Surinaamse dollar hebben gekost, 'maar het materiaal is nog heel goed, we moeten het alleen oppoetsen'.

Het Bureau Volkscontacten van het Kabinet van de President zal het transport naar de dorpen verzorgen, waarna de SWM ze opnieuw zal opzetten. Op dit moment kan niet gezegd worden wanneer dat zal gebeuren. Dat hangt af van het transport.

De SWM-directeur zegt, dat Kwamalasamutu met achthonderd inwoners een geïmproviseerde watertoren heeft: Durotanks zijn geplaatst op een stellage van bamboe. Mensen die wat verder wonen van deze toren, krijgen geen water uit de kraan. Ze moeten hiervoor wat dicht bij de watertoren komen. 

Oosterling weet echter niet wat de watersituatie is in Alalapadu, een dorp met tweehonderd inwoners.

In Saramacca staan vier soortgelijke torens als in Commewijne. Het waterleidingbedrijf wil ook deze demonteren om ze elders te gebruiken, maar moet nog opslagruimte regelen.

Pildas Tawadi, bestuursopzichter van Coeroeni, het ressort waarvan Kwamalasamutu en Alalapadu dee uitmaken, zegt dat er al een jaar behoefte is bij inwoners van het eerste dorp voor een nieuwe watertoren. Door geldgebrek bij de overheid kan dat niet gerealiseerd worden. 'De granman die ver woont, krijgt geen water en niet iedereen heeft een Duro-tank om regenwater op te slaan.' De huidige waterinstallatie is al drie weken defect en hiervoor zijn twee nieuwe onderdelen nodig.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

0 comments:

Een reactie plaatsen