woensdag 15 februari 2017

Tweede Kamer debatteert 16 februari over Zwarte Piet-wetsvoorstel PVV'er Bosma

PVV'er Bosma wil dat Zwarte Piet juridisch wordt beschermd

'Zwarte Piet heeft een egaal zwart of donkerbruin gezicht, rood geverfde lippen, zwart krulhaar en goudkleurige oorbellen....'


De Tweede Kamer debatteert donderdag 16 februari 2017 over Zwarte Piet. PVV-Kamerlid Martin Bosma schreef een paar jaar geleden een wetsvoorstel om de kindervriend juridisch te beschermen. Hard nodig volgens hem, want onze traditie wordt ’vernacheld’.

'Een Zwarte Piet heeft een egaal zwart of donkerbruin gezicht, rood geverfde lippen, zwart krulhaar en goudkleurige oorbellen, en is gekleed in een fluweelachtig pak met pofbroek en draagt een hoofddeksel met een gekleurde veer', zo is in het wetsvoorstel te lezen.


Bosma vindt, dat gemeenten erop moeten toezien dat bij intochten van Sinterklaas zijn gevolg niet bestaat uit anderen 'dan een of meer Zwarte Pieten' en die moeten dan voldoen aan de in het wetsvoorstel opgenomen criteria.

Op 25 januari 2016 kwam de Raad van State met een advies op het voorstel van de PVV'er (zie hieraan). In dat advies wordt onder andere vermeld dat het doel van de wet is, om het Sinterklaas- feest als bijzondere culturele traditie en uiting van het Nederlanderschap te codificeren en daardoor te vrijwaren van een geleidelijke verandering in de verschijning van Zwarte Piet, omdat deze verschijning behoort tot de Nederlandse identiteit en ongewijzigd behouden moet blijven.

De Afdeling advisering van de Raad van State merkt op, dat het niet tot de taak van de overheid hoort om dwingend voor te schrijven hoe een bepaalde manifestatie van een volkscultuur er uit moet zien. 'Daarmee zou bovendien de sinterklaastraditie worden gefixeerd, terwijl het een kenmerk is van zulke levende tradities dat zij zich aanpassen aan maatschappelijke ontwikkelingen.'
(Red. De Surinaamse Krant/De Tweede Kamer/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen