woensdag 8 februari 2017

Vakbondsleider Valies kritisch over opstelling Jeugdparlement tijdens staking leerkrachten

'Huidige aftredende NJP en voorgaande jeugdparlementen waren selectief'

'Het NJP eiste dat de stakende leerkrachten weer aan het werk moesten gaan'


Het Nationaal Jeugdparlement (NJP) krijgt vandaag voor de vierde keer nieuwe gezichten. De Surinaamse jeugd gaat naar de stembus om nieuwe jeugdvertegenwoordigers te kiezen. Dit heugelijke feit houdt velen bezig. Ook Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren, (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), kijkt met een geïnteresseerde blik naar deze verkiezing, zo schrijft althans het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 8 februari 2017.

Het aftredend jeugdparlement heeft bij Valies ook een ‘lastige’ indruk achtergelaten. Naar zijn oordeel waren het huidige NJP en de voorgaande jeugdparlementen selectief.

'Wij hadden altijd het probleem dat zodra leerkrachten in actie waren, het NJP eiste dat de leerkrachten weer naar het werk gaan. Dit, terwijl het groter belang niet werd ingezien. Men heeft het steeds over recht op onderwijs gehad', stelt Valies. Het laatste is onlangs ook benadrukt door het voornemen van het NJP om de leerkrachten voor het gerecht te slepen, terwijl er niet veel aandacht is besteed aan de gevolgen van hun eis.

'Ik vond dat men selectief bezig was. Bij bushoudersstakingen bijvoorbeeld was er wel sympathie. De omissies van de overheid worden steeds ontzien. Het NJP was in zulke zaken niet kritisch. Wanneer de overheid in gebreke is, merk je dat zij zeer passief waren. Het NJP moet te allen tijde onafhankelijk zijn. NJP moet zich niet koppelen aan welke regering dan ook. Het viel op dat zij niet onafhankelijk waren.'

Hij hoorde ook de geluiden over het gelieerd zijn van bepaalde jeugdparlementariërs aan de partij die nu aan het bewind is. Hij begon er uiteindelijk ook in te geloven.

Valies geeft de nieuwkomers als boodschap mee, dat zij zich niet als de vorige jeugdparlementen afhankelijk moeten opstellen. Zij dienen zich onafhankelijk te houden door sec naar het belang van de jeugd te kijken. Dit heeft uiteindelijk niet alleen te maken met het recht op onderwijs, maar ook het recht op kwalitatief onderwijs en een positieve leefomgeving. Indien de overheid, leraren, of wie dan ook in gebreke blijven, dient het NJP dat ook oprecht aan te geven. Pas hierdoor kan de geloofwaardigheid in het instituut groeien, aldus de vakbondsman.

0 comments:

Een reactie plaatsen