woensdag 8 februari 2017

VIDS: 'Pre-Colombiaanse vondst te Motkreek weer bewijs dat inheemsen oorspronkelijke bewoners Suriname zijn'

'Erkenning dat inheemsen al sinds vóór de komst van koloniale overheersers in de Amerika's wonen'


De pre-Colombiaanse vondst te Motkreek in het districtCommewijne is volgens voorzitter Lesley Artist van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) het zoveelste bewijs dat inheemsen de oorspronkelijke bewoners zijn van Suriname. Het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, heeft de VIDS schriftelijk ingelicht over de vondst van menselijke resten en delen van aardewerk artefacten, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 8 februari 2017. 

'Het is een erkenning dat de inheemsen al vóór de komst van koloniale overheersers in de Amerika's wonen', zegt Artist.

De VIDS heeft maandag tijdens haar reguliere vergadering over onder andere de vondst gesproken en zal Cultuur laten weten, dat ze bereid is een bijdrage te leveren. 'Als sjamanisme erbij moet komen, hebben we die deskundigen in huis', noemt Artist als voorbeeld.

De vondst behoort uiteindelijk tot het culturele erfgoed van de inheemsen.

Uit onderzoek is gebleken dat er schelpzandafgravingen hebben plaatsgevonden precies boven een urnenveld/grafveld. Het betreft een oude inheemse begraafplaats, waar de lichamen of beenderen van de overledenen werden bijgezet in aardewerk kruiken en vervolgens begraven werden. Helaas is door de graafwerkzaamheden door een concessionaris het grafveld verstoord, waardoor artefacten en ook menselijke resten zijn beschadigd.

De Archeologische Dienst wil spoedig beginnen met onderzoek. Waarschijnlijkheid is het urnenveld groter dan het deel dat nu verstoord is en het is mogelijk dat er nog complete urnen worden gevonden. Het is noodzakelijk alle activiteiten op de concessie waar de vondst is gedaan te stoppen en het gebied te beschermen om beschadiging en/of ontvreemding van vondsten te voorkomen.

0 comments:

Een reactie plaatsen