donderdag 16 februari 2017

Vier concessiehouders mogen weer zand afgraven te Braamspunt na vragen ministers aan NH-collega Dodson

WWF Guianas onaangenaam verrast met besluit minister Dodson

Dodson: 'Er is veel aanwinst van schelpzand ten westen Braamspunt en daar leggen zeeschildpadden geen eieren'


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) bevestigt vanochtend, donderdag 16 februari 2017, op Starnieuws dat vier concessiehouders weer zand mogen afgraven te Braamspunt. Over dit besluit is veel verontwaardiging ontstaan, ook bij het WWF Guianas. Deze milieuorganisatie is betrokken bij het onderzoek naar de gevolgen van zandafgravingen voor zeeschildpadden en het milieu. 

Op een vraag hoe het zit met de vervolgstudie die tot medio dit jaar zou duren, antwoordt de minister dat deze in feite al gehouden is voor Braamspunt. Hij begrijpt de verontwaardiging niet. Volgens Dodson zijn zaken besproken met het WWF.

Er is veel aanwinst van schelpzand ten westen van Braamspunt. Daar leggen de zeeschildpadden geen eieren volgens Dodson. De concessiehouders mogen alleen in het gedeelte waar landaanwinst plaatsvindt graven. Er vindt ook regelmatige controle plaats.

Het besluit om de concessiehouders weer toe te staan om zand af te graven is genomen tijdens een regeringsvergadering. Ministers stelden vragen over het stopzetten van de afgravingen, terwijl voor diverse doeleinden zand nodig is.

Dodson zegt, dat afgesproken is dat de overheid niet zal betalen voor schelpzand. De concessiehouders moeten deze gratis leveren. 'Het gaat om een win-win-situatie', motiveert de bewindsman het regeringsbesluit.

De bewindsman zegt verder nog, dat er voorheen geen goede controle was, waardoor mensen die geen concessie hadden ook in het gebied bezig waren. Onder voorwaarden mogen de concessionarissen zand afgraven. Volgens de minister is het besluit verantwoord. Indien de concessionarissen zich niet houden aan de voorwaarden, zullen de afgravingen weer stopgezet worden, aldus Dodson.

0 comments:

Een reactie plaatsen