donderdag 9 februari 2017

Vijf jaren vermiste Canadees aangetroffen in Braziliaanse Amazone

Anton Pilipa verdween in 2012 uit Vancouver en is te voet en liftend in Brazilië beland

Een broer heeft hem inmiddels weer thuis gebracht


Een Canadees die al vijf jaar vermist was is op ruim 10.000 kilometer van de plek waar hij het laatst werd gezien weer opgedoken in Brazilië, in de stad Manaus. Hij zou die enorme afstand de afgelopen jaren grotendeels te voet en liftend (vooral met vrachtwagens) hebben afgelegd.

De nu 39-jarige Anton Pilipa (zie foto top - Bron: Alberto Cesar Araujo/BBC Brasil), die aan schizofrenie lijdt, verdween in 2012 in Vancouver.Voor zijn verdwijning werkte hij her en der in Canada als hulpverlener, tot hij de diagnose schizofrenie kreeg. In 2011 ging hij in behandeling, maar datzelfde jaar raakte hij betrokken bij een gewapend incident. Voor hij voor de rechter moest verschijnen, ging hij op de vlucht. Sindsdien was iedereen het spoor bijster.
Nu hij weer op Canadese bodem is, zal Pilipa zich alsnog in de rechtbank moeten verantwoorden. Bij zijn aankomst werd hij opgepakt, maar intussen is hij op borg vrij.

Zijn familie zocht jarenlang naar de man, en had alle hoop bijna opgegeven toen ze opeens een belletje kregen. De in Canada geboren Braziliaanse politievrouw Helenice Vidigal zag de 29-jarige Pilipa blootvoets langs een modderweg lopen.


Hij had geen paspoort of enige andere vorm van identificatie. Vidigal begon hem in het Engels vragen te stellen. 'Ik wist dat hij hier niet thuis hoorde. Anton verschilt van ons, Brazilianen', zei ze vanuit de staat Rondonia tegen de omroep CBC Toronto
Toen ze met Anton sprak, kwam hij niet echt 'betrouwbaar' over en gaf slechts een paar details, maar zei wel dat hij uit Canada afkomstig is.
Uiteindelijk wist ze met behulp van ambassades en internationale organisaties zijn familie te bereiken. 
'Ik was perplex', zegt Antons broer tegen de Britse krant Daily Mail. 'Ik dacht dat hij dood was. Dat was de enige verklaring die ik kon bedenken voor zijn verdwijning.'


Anton bleek van Canada door de Verenigde Staten, Mexico, Guatemala, Costa Rica, Panama, Colombia, Venezuela, Argentinië en Brazilië gereisd te zijn. En dat zonder paspoort en met alleen maar een bundeltje kleren in zijn tas. Volgens zijn broer had Anton een bizarre missie: om naar de Nationale Bibliotheek van Argentinië in Buenos Aires te gaan. Toen hij daar eindelijk aangekomen was na jaren reizen, kwam hij niet binnen omdat hij zich niet kon identificeren. Daarom reisde hij maar terug naar Brazilië. 

Tijdens zijn reis plukte hij fruit en scharrelde hij in vuilnisbakken op zoek naar eten en kleren. Ook werd hij soms geholpen door vreemden. Hij werd meerdere keren beroofd van het weinige dat hij had en verloor al zijn teennagels tijdens een 800 kilometer lange tocht waarbij hij alleen door een gevaarlijk regenwoud vol giftige spinnen en gevaarlijke alligators liep. 

In al die tijd buiten leven is Anton wel enorm veranderd. 'Hij zag er behoorlijk ruig uit', aldus zijn broer. 'De reis heeft zijn tekenen nagelaten op zijn lichaam en gezicht. En hij had een stuk minder haar de laatste keer dat ik hem zag.' 
Tegen de BBC Brasil zei Anton, dat hij weet dat hij geluk heeft gehad. 'Ik ben erg blij dat ik weer terug kan naar mijn familie.'

Terwijl zijn familie benodigde documenten en geld had gevonden om hem naar huis te brengen, verbleef Anton in een ziekenhuis in Manaus. De echtgenote van de Canadese consul in Manaus, Mark Peter, is psychiater en heeft de Canadees geholpen en behandeld.

(Red. De Surinaamse Krant/CBC Toronto/Daily Mail/BBC Brasil/De Morgen/Twitter/De Telegraaf)

0 comments:

Een reactie plaatsen