zondag 5 februari 2017

'Welgeinformeerd', Radio Tamara, over de veel weerstand oproepende acties van Trump en de situatie in Midden-Oosten

Panel bespreekt de wankele positie van president Bouterse en de zin en onzin van zijn 'reshuffeling' van zijn ministersteam

De weg naar de Tweede Kamerverkiezingen en de opmars van de PVV van Geert Wilders


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma 'Welgeinformeerd' van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt vanavond, zondag 5 februari 2017, weer diverse interessante, prikkelende actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd) onder andere aandacht voor:

1. De eerste weken van president Donald Trump zijn bijzonder heftig en tumultueus te noemen. De VS raakt intern verdeeld, maar ook internationaal roept het beleid spanningen en verzet op. Is het inreisverbod legitiem?
Trump laat zich minachtend uit over die ene rechter, dus ook over de rechterlijke macht in de VS.


Vormt Trump een gevaar voor de VS en/ of de wereld? Is Trump nog een vriend van Israël, gezien zijn recente uitlatingen en standpunt inzake het conflict in het Midden Oosten? Tast Trump de Amerikaanse Grondwet en onze universele waarden aan door het afkondigen van decreten die nationaal en internationaal veel weerstand oproepen?
De demonstraties gaan maar door tegen de nieuwe president. Heeft Trump de actievoerders wakker geschud en zit hij niet aan de basis van de anti-Trump-beweging?
Trump wilt de VS weer sterk maken. Economisch en militair. Onder Obama is de Amerikaanse staatsschuld met 11 triljoen dollar toegenomen in 8 jaar tijd tot 21 triljoen. Dit is onbeheersbaar. Waar moet Trump het geld vandaan halen om nieuwe investeringen te doen? Is het niet een kwestie van tijd alvorens de economie in de VS instort en de dollar waardeloos wordt?

2. De Tweede Kamer verkiezingen op 15 maart 2017. Politieke partijen lopen zich warm en de campagnes zijn al begonnen. 
Het gevecht om de gunst van de kiezer is begonnen. Ongeacht de uitslag van de verkiezingen, geldt nog steeds de slogan: ' de kiezer heeft altijd gelijk.' Het aantal zwevende kiezers is groot en de gevestigde partijen VVD, PvdA en CDA zijn niet meer wat zij geweest zijn. Dit geldt in het bijzonder voor de PvdA en het CDA. De PvdA staat momenteel in de peilingen gemiddeld op 10 zetels.
Er is sprake van een behoorlijke fragmentatie in het politieke krachtenveld.
Er is veel verdeeldheid en tegelijkertijd zien wij een ontwikkeling waarbij 5 a 6 partijen elkaar niet veel ontlopen in de virtuele peilingen.
Populisme en verrechtsing zijn aan de orde van de dag. Vooral de PVV zal hiervan profiteren. In de VS is Trump aan de macht gekomen c.q. president geworden tegen bijna alle verwachtingen in. Gaat dit ook gebeuren in Nederland dat het populisme zegeviert en de PVV de primus interpares  i.c. de minister-president, letterlijk: de eerste onder zijn gelijken) levert? Hoe staat het met de politici met een etnische achtergrond en is de afspiegeling terug te vinden in de kieslijsten van de politieke partijen. De etnische kiezer is een niet te verwaarlozen factor.

De uitgebrachte stemmen gaan handmatig geteld worden. Hier wordt bezwaar tegengemaakt door onder andere. de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG:

Gemeenten uiten zorgen over handmatig stemmen tellen bij verkiezingen 

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voorziet problemen bij de Tweede Kamerverkiezingen nu de stemmen handmatig moeten worden geteld.
De organisatie heeft in een brief aan minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) laten weten zo snel mogelijk om de tafel te willen om de gevolgen te bespreken.
"Het handmatig tellen van de stemmen heeft voor gemeenten behoorlijk wat consequenties. Het zal extra mankracht, geld en tijd gaan kosten. We willen hier daarom zo snel mogelijk met de minister in gesprek", zei een woordvoerster van de VNG naar aanleiding van een bericht van de NOS.
De gemeenten zijn ook ontstemd omdat er vooraf geen overleg is geweest over het besluit om handmatig de stemmen te tellen. "We snappen de argumenten, maar we waren hier liever vooraf in gekend omdat dit flinke gevolgen heeft. Nu krijgen 388 gemeenten het zonder overleg te horen, terwijl er misschien ook andere oplossingen mogelijk waren geweest."

Gemeenten hebben meer geld en mensen nodig voor deze operatie. En de kans bestaat dat de uitslag niet dezelfde avond bekend gemaakt wordt. Maar, de minister van Binnenlandse Zaken wil geen risico's nemen en iedere vorm van hacken en/of manipulatie van buitenaf voorkomen.
Zijn de kaarten al geschud of liggen er (on)aangename verrassingen ons te wachten?
In de VS hadden de opiniemakers het allemaal aan het verkeerde eind. Is die situatie met Nederland te vergelijken of staan de opiniemakers en opiniepeilers dicht bij de werkelijkheid?3. De oplaaiende en hevige strijd in Oost Oekraïne.
De NAVO wil dat Rusland meer doet om de gevechten te stoppen die in alle hevigheid zijn opgelaaid. Er wordt dag en nacht gevochten en er vallen vele doden en slachtoffers. De vraag die hier rijst: is Rusland zelf niet betrokken als onruststoker en agressor bij de gevechten en / of oorlog in Oost Oekraïne?
De NAVO heeft veel militairen en wapens c.q. wapensystemen gestuurd naar Polen de Baltische staten. Ligt er een 3e wereldoorlog in het verschiet?

4. De situatie in het Midden Oosten. 
Dagelijks komen er nog duizenden vluchtelingen naar Europa afkomstig uit het MO en Afrika. Duizenden levens zijn verloren gegaan bij de overtocht, waar mensenhandelaren hun voordeel mee doen. Duizenden zijn gered. Het populisme in de EU zegt dat meer migranten uit islamitische landen de islamisering verser versterkt in de EU. Klopt dit wel?
Het MO is volledig gedestabiliseerd door het Westen met de VS voorop. De Russen trekken nu het initiatief naar zich toe. Dat geldt in het bijzonder voor Syrië. De VS daarentegen vervreemdt zich van landen zoals Iran, Irak, Syrië, Soedan, Jemen, Libië en Somalië. door een inreisverbod in te stellen. Dit zijn ook toevallig landen waar de Firma Trump geen belangen heeft. In de overige Arabische/ islamitische landen zijn die belangen wel aanwezig. Waarom juist deze selectie? Geen van de terroristen die aanslagen pleegden in de VS of belangen van de VS, was afkomstig uit een van deze landen.
Iran is bezig met het ontwikkelen van ballistische raketten. Insiders beweren dat Iran al over de atoombom beschikt, maar niet over het materieel om het adequaat te vervoeren. Hoe gevaarlijk is Iran? Zal Iran Saoedi Arabië of Israël aanvallen Kan Trump nog als vriend van Israël gezien worden na zijn recente uitlatingen over een 2 staten oplossing?

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:Stakingen in het onderwijs zijn voorlopig beëindigd dan wel opgeschort, na rechterlijke tussenkomst. Het is uiteraard altijd goed om te praten. Niet alleen leraren/docenten in dienst van de overheid worden hard getroffen door de geldontwaarding van de Srd. Maar, de Surinaamse bevolking lijdt hieronder. Verarming van de bevolking en koopkrachtverlies zijn aan de orde van de dag. De economie is met 9% gekrompen. Het afslanken van het overheidsapparaat is noodzakelijk, maar er gebeurt niets. Het kabinet Bouterse had het IMF (Internationaal Monetair Fonds) nodig als legitimatie voor het afsluiten van nieuwe leningen die Suriname dieper het moeras inbrengen.

Bouterse heeft bijna de helft van zijn kabinet weggestuurd in de hoop het tij te keren. Maar is dit geen ijdele hoop en kan het tij nog gekeerd worden?
Moet niet het hele kabinet (inclusief de president) vervangen worden, wil Suriname nog een kans maken hieruit te komen? Dit kabinet wordt nog slecht door een op de vijf Surinamers gedragen. Ligt er een oplossing in het verschiet? De vakbonden willen de lonen verdubbeld zien. Maar als het kabinet hieraan toegeeft, dan kloppen de anderen ook aan de deur. Maar afspraak is afspraak. Kan de rechter dit conflict oplossen? In Nederland zegt men weleens: ' Degene die betaalt, bepaalt.' Is dit ook in Suriname van toepassing?
De redactie van het programma probeert een of meerdere vakbondsleiders aan de lijn te krijgen om hier verder over door te praten.

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Iwan Bottse, Krishna Salikram en Timothy Petrisie en de presentatie is in handen van Wesley Amzand.


Het programma wordt vanavond tussen tien uur en middernacht ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om middernacht, dat is acht uur in de avond Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

0 comments:

Een reactie plaatsen