woensdag 22 maart 2017

8 Jaar cel geeist tegen 63-jarige zakenman die cocaïnetransport met sleepboot Marian V vanuit Suriname organiseerde

'Marian V naar Suriname gehaald voor reparaties en om sleep af te leveren, niet om coke te halen'


Zakenman Jack G. (63) uit Halsteren hoorde gisteren 8 jaar cel tegen zich eisen als organisator van de mislukte smokkel van 1.075 kilo cocaïne vanuit Suriname met zeesleper Marian V en sportvisbootje De Zeeland. Tegen drie bemanningsleden van zijn gecharterde schip eiste het Openbaar Ministerie (OM) gisterochtend voor de rechtbank in Rotterdam 6 jaar cel (kapitein en stuurman) en 5,5 jaar (kok). Dit bericht de Provinciaal Zeeuwse Courant, PZC, vandaag, woensdag 22 21 maart 2017.

Het Openbaar Ministerie ziet volop bewijs tegen het viertal, waaronder gedetailleerde verklaringen van Filipijnse bemanningsleden over het aan boord halen van de drugs voor de kust van Paramaribo en het overzetten ervan in een vliegende storm op De Zeeland, die 15 januari 2016 met drugs en al aanspoelde op het strand bij Cadzand.

Verfsporen op beide schepen, gebruikte touwen en netten, merkwaardige vaarbewegingen en radarbeelden ondersteunen het bewijs, meent de officier. Daarbij heeft de scheepskok als enige zijn aandeel bekend. Hij moest naar zijn zeggen onder zware druk meedoen.

Jack G. ontkent echter elke betrokkenheid bij de smokkel.Volgens zijn advocaat Henk van Asselt stuurde hij de Marian V slechts naar Suriname voor reparaties en om een sleep af te leveren, niet om coke op te halen. Wat hem betreft heeft de bemanning het transport misschien wel zelf geregeld. Want op veel antwoorden geeft het onderzoek volgens hem geen antwoord. 'Wie leverde de drugs in Suriname, wie heeft de coke gekocht en voor wie was die bestemd? Wie heeft De Zeeland opdracht gegeven de drugs op te gaan halen?'

Van Asselt en de advocaten van de eveneens ontkennende Nederlandse kapitein en stuurman vinden dat vooral de speciaal voor de reis ingehuurde scheepskok uit Den Haag een dubieuze rol speelt. Hij lapt de anderen er volgens hen mogelijk bij om zijn eigen straatje schoon te vegen, terwijl hij in hun ogen misschien wel in opdracht van de drugsfinanciers aan boord is gezet om een oogje in het zeil te houden.

Vorige week hoorden de vier opvarenden van sportvisbootje De Zeeland, onder wie de van oorsprong Klundertse No Surrender-captain Tjeu N., strafeisen van 6 tot 10 jaar tegen zich eisen.

Uit het strafdossier blijkt dat verdachten van beide boten voor en na de smokkel contact met elkaar hebben gehad. Zo ontmoette Jack G. in de garage in Breda van autohandelaar René de K. een mede-eigenaar van sportvisbootje De Zeeland. Dat was drie dagen voordat de Marian V uit Suriname vertrok. Volgens verklaringen in het dossier zou De K. de zakelijke partner zijn van Jack G. in het bedrijf rond de zeesleper, maar G. ontkent dat. De K. is voor zover bekend niet als verdachte gehoord in het onderzoek.

G. was een paar jaar geleden betrokken bij een mislukte deal inzake de aankoop door Suriname van een veerboot voor de verbinding tussen Albina en Frans-Guyana.

Uitspraak over twee weken.

0 comments:

Een reactie plaatsen