donderdag 16 maart 2017

Aantal met zika-virus besmette mensen in Brazilië in 2016 sterk gedaald

Eerste twee maanden van 2017 zo'n 1.650 nieuwe gevallen - In 2016 30.683 besmettingen


Het aantal mensen dat is besmet met het zika-virus in Brazilië is het afgelopen jaar zeer sterk gedaald. In de eerste twee maanden van 2017 zijn iets meer dan 1.650 nieuwe gevallen gemeld. Dat is 95 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar, zo bericht vandaag, donderdag 16 maart 2017, onder andere de NOS. Toen liepen nog 30.683 mensen het zika-virus op. 

Dat het aantal besmettingen juist in de maanden januari en februari terugliep, is opvallend. In Zuid-Amerika zijn dat de warmste maanden waarbij muggen goed gedijen.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO ziet al langere tijd een afname in het aantal zika-besmettingen. Sinds november noemt de WHO het zika-virus geen internationale bedreiging meer voor de volksgezondheid. Nu lijkt ook Brazilië, het land waar de epidemie uitbrak, langzaam zikavrij te worden.

Tegenover de daling van het zika-virus staat echter de uitbraak van de gele koorts in Brazilië. Ook die infectieziekte wordt overgedragen door muggen. Met name in de deelstaat Minas Gerais zijn mensen ziek geworden. Het virus heeft ook andere Zuid-Amerikaanse landen bereikt. Een Nederlander liep gele koorts op tijdens een vakantie in Suriname.

Ter extra informatie:

0 comments:

Een reactie plaatsen